Прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев

В качеството си на енергиен министър той не е прекратил договор с изпълнител по проекта АЕЦ Белене

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев във връзка с делото за АЕЦ "Белене", съобщават от Прокуратурата. 

Депутатът ще внесе заявление, че се отказва от имунитета си по-късно днес, като ще направи и изявление по казуса, съобщиха от ГЕРБ.

Проверката на прокурорите е показала, че Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Бойко Борисов е допуснал умишлена безстопанственост, от която е настъпила щета за Националната електрическа компания (НЕК). Загубата е в размер на 4,56 млн. евро.

Става въпрос за провеждане на конкурс при избор на архитект-инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ „Белене“, при който за изпълнител е избрана компанията „Парсънс Иендси Юръп Лимитед“. Това се е случило през 2005.

Когато правителството взима решение да спре проекта през март 2013, Делян Добрев не е прекратил този договор с „Парсънс Иендси Юръп Лимитед“, посочват от прокуратурата. Така НЕК е продължила да плаща на компанията, като сумите възлизат на 4,56 млн. евро.

Според Прокуратурата това обстоятелство е било известно на Делян Добрев и въпреки неговите права и задължения той не е предприел каквито и да е било действия. Тъй като в момента Добрев е депутат, търсенето на наказателна отговорност срещу него не може да продължи. По тази причина и от Прокуратурата поискаха отнемането на имунитета му

Последни новини
Още от Новини