Прокуратурата обвини и бивш министър по казуса Белене

Това е бившият министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров

Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg Електропреносна мрежа. Снимка: Dean Hutton/Bloomberg

Софийската градска прокуратура (СГП) продължава с обвинеинята по казуса "Белене". Сега в тази връзка е привлечен за обвиняем бившия министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, предаде Investor.bg.

Прокурорите съобщават, че през 2007 година той не е упражнил достатъчно контрол върху работата на Любомир Велков и Мардик Папазян, които по онова време бяха главни изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК).

Преди дни стана ясно, че Прокуратурата има достатъчно доказателства, че двамата умишлено са сключили сделка в ущърб на НЕК в размер на 77,1 млн. евро. Сделката се отнася до старото оборудване за АЕЦ "Белене", произведено от "Шкода", което беше продадено на руската "Атомстройекспорт".

СГП отбелязва, че едноличен собственик на НЕК е министерството, оглавявано от Петър Димитров. Той е трябвало да изпълни контрол върху работата на Велков и Папазян. Според заключението на прокурорите Димитров умишлено е бездействал в тази ситуация, а резултатът са особено големи щети за НЕК.

На бившия енергиен министър е наложена мярка за неотклонение "Подписка" и забрана за напускане на страната. От Прокуратурата съобщават, че разследването по казуса продължава.

Вчера от енергийното министерство направиха спешни смени в управлението на няколко енергийни дружества - Държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци", в чийто Управителен съвет беше Петър Димитров, както и в "Лукойл Нефтохим". С решение на енергийния министър беше сменен представителят на държавата в бургаската рафинерия - Румен Овчаров.

По-късно пред Bloomberg TV Bulgaria депутатът от ГЕРБ Валентин Николов заяви, че смяната е продиктувана от разследването на Прокуратурата по казуса "Белене".

Последни новини
Още от Новини