Годишните разходи за транзит на Булгаргаз скачат с 36%

Булгаргаз ще трябва да плати 3,96 млн. евро транзитни такси на румънската страна

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

С отварянето на газовия пазар годишните разходи за транзит на „Булгаргаз“ се увеличават с 36%. Това става ясно от заявленията на компанията пред Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи Investor.bg.

Дружеството е участвало в търга за разпределянето на свободния капацитет на газопровода „Транзит“ 1 при точката Негру вода - Кардам, обявен от румънския оператор Transgaz.

До 30 септември 2016 целият капацитет на тръбата беше запазен за транзита на руския природен газ към България и останалите държави от региона. С отварянето на пазара обаче „Булгаргаз“ вече участва на равни начала с други оператори, които имат желание да транзитират газ на Балканския полуостров.

От компанията коментират, че при участието си в търга за разпределението на тримесечни обеми са опитали комбинацията от различни продукти и са постигнали най-добрата възможна цена.

През четвъртото тримесечие „Булгаргаз“ ще трябва да плати 3,96 млн. евро транзитни такси на румънската страна. В предходните три месеца разходите бяха в размер на 3,16 млн. евро. 

Natural Gas Europe допълва още, че в търга за свободния капацитет на връзката са участвали още и Transenergo и WIEE Romania. Така и трите компании получават възможността да търгуват количества газ не само в южно направление – към България, Турция и Гърция, но и към Украйна.

Търгът, проведен от румънския газов оператор Transgaz, всъщност е втората крачка за отварянето на регионалния газов пазар. През лятото беше освободен капацитет и по съществуващата в момента газова връзка между България и Гърция, което позволи и първите виртуални сделки с природен газ.

Засега обемите не са големи, но чрез отварянето на капацитета на връзката български потребители могат да получават природен газ от Гърция, тоест с различен доставчик от руската „Газпром“.

С отварянето на пазара и Европейската комисия е оттеглила претенциите към България за приватизация на газовия оператор „Булгартрансгаз“, стана ясно от коментари на директора на компанията Георги Гегов през лятото.

Последни новини
Още от Новини