Тереза Мей опипва почвата на индийския пазар

Великобритания търси опора в бивши колонии

Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Британският премиер Тереза Мей. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Британският министър председател Тереза Мей ще заведе представители на малкия бизнес във Великобритания на визита в Индия през ноември, съобщава Bloomberg. Тридневното посещение ще започне с технологична конференция в Ню Делхи. Правителството цели да демонстрира, че е отворено към целия свят. 

Посещението ще бъде първата търговска мисия на Обединеното кралство, откакто Тереза Мей встъпи в длъжност, като премиер на страната.

Тридневната визита ще бъде част от усилията на Мей да промотира Великобритания, като държава, която е отворена към света, особено в периода на напускане на Европейския съюз. Конференцията на консервативната партия, която стои зад Тереза Мей, постави доста въпросителни по този въпрос, защото основните политики, които бяха анонсирани бяха свързани с обезкуражаването на компании да наемат емигранти. Министърът на международната търговия Лиам Фокс също ще участва в официалната визита в Индия. 

"Докато напускаме ЕС, имаме възможност да засилим своята нова глобална роля на Великобритания - да погледнем отвъд нашия континент и да се обърнем с лице към икономическите и дипломатическите възможности в целия свят", заяви Мей в свое изявление, разпространено чрез електронна поща. "Отдадена съм на това да капитализирам тези възможности и отправяйки се на търговска мисия до Индия ще изпратим посланието за свободна търговия, което Великобритания ще поддържа най-ревностно, последователно и убедено". 

Мей ще посети Ню Делхи на 6 ноември, а след това ще посети и други градове в Индия, се казва от кабинета на премиера, без да се разкриват повече подробности. Тя ще открие технологична конференция, която цели промотиране на връзките между Великобритания и Индия. От кабинета на премиера заявиха, че основната цел, която Тереза Мей си поставя с тази визита, е подкрепата за малкия британски бизнес, който се нуждае от повече възможности в областта на експорта. 

Последни новини
Още от Новини