Теленор увеличава покритието на 4G мрежата си в България

Компанията ще предоставя 4G услуги в още 64 селища до края на 2016

Логото на Telenor. Снимка: Nicky Loh/Bloomberg Логото на Telenor. Снимка: Nicky Loh/Bloomberg

Теленор България ще започне да предоставя 4G услуги в още 64 селища до края на 2016 - предимно в малки градове, някои от които с население от около 2000 души, заяви главният изпълнителен директор на мобилния оператор Майкъл Фоли по време на пресконференция.

С тази стъпка покритието се увеличава с 2 на сто до 78%, поясни той. От компанията обявиха, че ще продължат да работят за разширяване на покритието, но не могат да обещаят, че до края на следващата година ще успеят да покрият цялата страна на 100%, цитирано от Investor.bg

По думите на Фоли пускането на 4G мрежата е показало значителни резултати. За първите девет месеца на 2016 Теленор отчита 160% ръст на потреблението на мобилен интернет, както и над 60% ръст на броя на устройствата, поддържащи 4G в мрежата на оператора.

„Продаването на минути и мегабайти вече не е достатъчно, за да останем конкурентни“, коментира още той. В тази връзка компанията залага много на дигиталните си услуги, а миналата седмица обяви, че вече има над 93 хил. потребители на своята облачна услуга за споделяне на видео и снимки Capture, четири месеца след пускането ѝ в България. 50% от регистрираните в Capture пък ползват услугата през 4G мрежата на телекома.

Според Фоли конкурентоспособността на една страна зависи много от инфраструктурата. По думите му пускането на 4G услугите в България се е забавило значително. „Сега наваксваме бързо, което се дължи на усилията, както на цялата индустрия, така и на регулатора“.

Теленор е и носител на наградата “Най-бърза мобилна мрежа в България за 2016” на световния лидер в областта на технологиите за измерване на скоростта на интернет мрежи Ookla, отбеляза още Фоли по време на пресконференцията, гласи прессъобщение на компанията.

Наградата за “Най-бърза мобилна мрежа в България за 2016” на Ookla е знак, че развиваме своята 4G мрежа в положителна посока. Отличието показва също, че нашите клиенти оценяват, както качеството на мрежата ни, така и нашите търговски предложения. Резултатите ни от старта на 4G мрежата на Теленор досега, доказват, че сме на прав път в постигане на амбицията ни да бъдем любимия оператор за българските потребители и техен предпочитан доставчик на дигитални услуги. Благодарим на всички свои клиенти за доверието и за това, че ни помагат да направим своята мрежа и услуги още по-качествени“, коментира главният изпълнителен директор на оператора.  

Последни новини
Още от Новини