60 плажа се подготвят за отдаване на концесия

Новият закон за концесиите ще мобилизира конкуренцията, заяви вицепремиерът Томислав Дончев

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че 60 плажа се подготвят за отдаване на концесия. Общественото обсъждане на промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие приключва утре, 12 октомври. Съгласно измененията плажовете ще бъдат разпределени в четири категории. Плановете са законът да влезе в сила от 2017, предаде Investor.bg.

По думите на Ангелкова по приетата нова методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение е заложена тежест от 40% за предлаганата цена на чадър и шезлонг.

В дискусия на тема "Прозрачност и ефективност на концесиите в България" вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че новият закон за концесиите ще мобилизира „в пълна мяра“ конкуренцията.

Според него с наличието на новите Закон за обществените поръчки (ЗОП) и Закон за еврофондовете, в допълнение и новия проект на Закон за концесиите, отношенията между държавата и бизнеса ще бъдат поставени на модерна основа.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че действащите концесии за добив на подземни богатства са  511. Приходите от концесии достигат 127 млн. лева от януари до септември 2016 в сравнение с приходи от 74 млн. лева за цялата 2015.

Министърът допълни, че миналата година са подадени 11 сигнала за незаконен добив, наложени са санкции и е уведомена прокуратурата. За справяне с проблема работи група експерти, включително от МВР и правосъдното министерство.

Само 18% от ресурса на държавните находища на минерална вода се оползотворяват, а той е 3800 литра в секунда, посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. В момента 42 общини стопанисват 63 държавни находища на минерална вода.

Пилотната програма на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предвижда безвъзмездно финансиране с до 50 процента на общински проекти, свързани с експлоатацията на находищата на минерални води, обяви министър Василева. 

Концесиите са „болна тема“ заради очакването на бизнеса да бъдат приети някои нормативни актове, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

Председателят на СД на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов коментира, че концесионните такси в България са „равни или малко по-високи“ от тези в Европа. 

 

Последни новини
Още от Новини