Путин: Русия може да понижи петролното производство

Президентът на Русия говори от Истанбул

Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg Владимир Путин Снимка:Simon Dawson/Bloomberg

Русия, най-големият износител на енергийни ресурси в света, е готова да обмисли замразяване или дори понижаване на петролното производство в координация с ОПЕК, каза президентът на страната Владимир Путин, цитиран от Bloomberg.

Путин говори по време на Световния енергиен конгрес в Истанбул, Турция, днес, 10 октомври. Руският държавен глава каза, че се надява ОПЕК да постигне съгласие за ограничаване на петролното си производство през ноември и че Русия е готова да подкрепи подобно решение. Русия ще продължи да е надежден енергиен доставчик, допълни Путин.

Министри от някои от най-големите петролни производители в света се събраха в Турция през тази седмица, за да дискутират начини за справяне със свръхпредлагането, обхванало петролния пазар през последните 2 години.

Цената на петрола трайно остава доста под нивата от началото на 2014 и това поставя под напрежение големи производители като Русия и Саудитска Арабия, които разчитат на постъпления от продажбата на петрол.

„Не е немислимо да станем свиделите на цена от $60 за барел до края на годината“, каза от своя страна петролният министър на Саудитска Арабия Халид Ал-Фалих в Истанбул.

По-рано днес руският енергиен министър Александър Новак каза, че Русия предпочита да замрази производството на текущите нива, а не да го понижава.

До момента през октомври Русия изпомпва по 11,2 млн. барела петрол дневно, като по този начин надхърля рекорда за ерата след разпадането на Съветския съюз от 11,1 млн. барела дневно, достигнат през миналия месец по данни на енергийното министерство.

В резултат на последните новини от Истанбул петролът обърна посоката и към 16:10 ч. Българско време поскъпва. Фючърсите върху Брента с доставка през декември поскъпват с 1,33% до $52,62 за барел.

Последни новини
Още от Новини