Референдумът в Унгария се провали

В гласуването са взели участие едва 45% от имащите право на глас

Разкъсан плакат за референдума за бежанците на 2 октомври в Унгария. Будапеща. 25 август 2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Разкъсан плакат за референдума за бежанците на 2 октомври в Унгария. Будапеща. 25 август 2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Референдумът в Унгария за спорните квоти на Европейския съюз за преразпределянето на бежанците е невалиден. В гласуването са взели участие едва 45% от имащите право на глас вместо нужните за валидност поне 50%, съобщи Investor.bg.

Резултатът се счита за провал и на премиера на страната Виктор Орбан, по чиято идея и настояване бе свикано гласуването.

Референдумът бе иницииран от дясно-консервативното правителство на премиера Виктор Орбан. След месеци на изпълнена с ксенофобски полутонове кампания, независимо от валидността, се очакваше ясно изказван отговор „Не“.

След като гласува в своя район в Будапеща, Орбан понижи очакванията. Правителството ще действа по плана си, дори ако референдумът е невалиден, каза той пред репортери. По-специално, той изказа намерението си да се изправи още по-решително пред всички органи в Брюксел по темата за квотното разпределение.

Квотният план на ЕС за бежанците бе приет през миналата година въпреки съпротивата на Унгария, Чехия, Румъния и Словакия. По-заможните държави, като Германия, към които се стремят повечето бежанци, се надяват регламентът да им донесе облекчаване.

През изминалите дни на няколко пъти Орбан призова сънародниците си да гласуват и ясно да заявят на ЕС, че неговата бежанска политика е погрешна и представлява риск за Европа. 

Последни новини
Още от Новини