Приеха молбата на Босна и Херцеговина за членство в ЕС

Стартира дългият процес по оценка на кандидатурата

Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Знамето на ЕС пред сградата на ЕК в Брюксел. Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

28-те страни-членки на Европейския съюз приеха заявлението за членство на Босна и Херцеговина и наредиха изготвянето на оценка за готовността на балканската страна да се присъедини към блока, предаде AP.

Сега Европейската комисия ще определи дали Босна отговаря на критериите, за да се превърне в членка на съюза, процес, който може да отнеме доста време. Комисията ще очертае на какви условия ще трябва да отговори Босна и Херцеговина, преди да достигне пълно членство, което вероятно да бъде изтощителен и сложен процес за Сараево.

Босна подаде заявлението си за членство през февруари, припомня AP.

По думите на Иван Корчок, главен секретар на министерството на външните работи в Словакия, която пое ротационното председателство на Европейския съюз през юли, "това е един добър ден за Босна, но също и за нас. Показваме, че стратегията за разширяване и подходът ни за привличане на нови държави работи“.

Съветът по общите въпроси на ЕК ще изпрати въпросник с молба за отговор на хиляди въпроси, относно способността на страната да се присъедини към ЕС. Тя ще направи оценка на икономиката на Босна, спазването на правата на човека, върховенството на закона и други критерии, на които трябва да отговаря, като държава членка.

Процесът за членство на Босна е особено сложен с оглед на наследството от войната от 1990 по време на разпадането на бивша Югославия.

Дейтънското споразумение, което сложи край на войната, разделя държавата на две автономни зони, като едната е контролирана от бошняци и хървати, а другата - от сърбите. Всяка етническа група също има място в тристранното председателство на страната.

Структурата на управление прави провеждането на реформите в страната по-сложно и бавно, а това от своя страна възпрепятства икономическия растеж.

През последните 14 месеца Босна работи да премине на реформи за подобряване на икономическите перспективи на страната. Страните-членки на ЕС заявиха, че Босна трябва да запази своята програма за реформи, включително и "социално-икономически реформи, промени в областта на върховенството на закона и на държавната администрация."

Премиерът Денис Звиздич каза, приемането на заявлението на страната е „исторически момент за европейския път и европейското бъдеще на Босна и Херцеговина“.

„Това наистина е една от най-позитивните новини за Босна и Херцеговина ... особено за младите хора“, каза той.

Последни новини
Още от Новини