Google дължи още над $400 млн. евро данъци в Индонезия само за 2015?

Започна разследване срещу компанията

Google - лого. Снимка: Erin Lubin/Bloomberg News Google - лого. Снимка: Erin Lubin/Bloomberg News

Индонезия планира да проучи данъчната история на Google в страната през последните 5 години, като може да се окаже, че само за 2015 компанията дължи още над $400 млн. данъци, ако бъде открито, че технологичният гигант е ибягвал плащането на данъци. Информацията идва от Ройтерс, а агенцията я е получила от данъчно лице на висок пост в Индонезия.

Мухамад Ханиф, директор на отдела за специални случаи в данъчното министерство, казва, че неговите следователи са посетили местния офис на Google днес.

Данъчните смятат, че клонът на Google в Индонезия е платил под 0,1% от общите дължими данъци върху печалбата и ДДС през миналата година.

По-голяма част от печалбите на Google в Индонезия са отчетени в централата на компанията за Азиатско-тихоокеанския регион в Сингапур. През юни от Google са отказали да бъдат одитирани, което е принудило данъчните да отнесат случая до нивото на криминален, казва Ханиф.

„Аргументът на Google е, че те просто са осъществили данъчно планиране. Данъчното планиране е законно, но агресивното данъчно планиране до ниво, при което приходите на компанията, генерирани в страната, не водят до плащането на никакви данъци в нея, е незаконно“, каза Ханиф.

Google потвърди позицията си от миналата седмица, че работи с местните власти и е платила всички дължими данъци.

Оценката на Ханиф е, че компанията може да трябва да плати $418 млн. за 2015. Данъчният експерт не пожела да даде оценка за евентуалната дължима сума за 5-годишния период.

Припомняме, че само преди няколко седмици името на Apple беше замесено в мащабен скандал с данъци, които компанията не е платила в Ирландия, като тогава такова решение постанови Европейската комисия.

Последни новини
Още от Новини