Движението на бежанците в България вероятно ще бъде ограничено в определена зона

Профилът на мигрантите тази година се променя

Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Бежанци в Гърция. Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Предвижда се движението на бежанците в България да бъде ограничено само в определена зона, а не както е сега - в цялата страна. Това обяви Петя Първанова, председател на Държавната агенция за бежанците по време на конференцията "Бежанската криза - национални рискове, регионални измерения и мерки за овладяването й", съобщава Investor.bg, цитирайки БТА.

По думите й миналата година бежанците от Сирия не са създавали такива проблеми, каквито сега създават тези от други националности.

Не можем да гарантираме, че лицата, искащи международна закрила, ще създадат проблеми или не, каза Първанова. Очакваната промяна ще се осъществи с промяна в Закона за убежището и бежанците.

От 10 септември вече съществува първото помещение от затворен тип за кандидати за убежище. Там се настаняват хора само в определени случаи, когато лицето може да се укрие, или при нарушение на обществения ред.

Редовно се правят срещи с бежанците и им се обяснява редът в страната. В момента кандидатите за убежище могат да работят след деветия месец на пребиваването си, но може би е добре да се върне старият срок от три месеца, посочи Първанова. Ако едно лице не бъде интегрирано, ще отиде неминуемо в един контингент, който създава проблеми на националната сигурност, каза още тя.

Според заместник-министъра на вътрешните работи Филип Гунев ситуацията с бежанската криза в България е стабилна, не ескалира, но профилът на мигрантите тази година е различен.

Той посочи, че по-голямата част от мигрантите вече не са семейства, бягащи от Сирия и Ирак, а над 70 на сто са млади мъже, предимно от Афганистан. По думите на Гунев голяма част от тези хора са в юношеска възраст. В Афганистан обаче тази възраст се приема за реалистична за пращането на младия мъж на гурбет, коментира заместник-министърът.

Според Гунев по въпроса какво се прави с нелегалните мигранти все още няма общ подход в Европа. Ако ние утре кажем, че афганистанците нямат право на бежански статус, защото те са икономически мигранти, нямаме ход на европейско ниво, допълни заместник-министърът. По думите му Европа тепърва сключва споразумение с Афганистан да могат принудително тези хора да бъдат връщани там. 

По думите на Филип Гунев през последните четири години всяка есен има сезонност на миграционните движения към Европа през българските граници. Наблюдаваме този месец натиск, който е сравним с месец септември за последните четири години назад, допълни той.

Филип Гунев увери, че в момента българската граница се охранява много по-добре от когато и да е било преди това. Многопластовият модел на охрана на българската граница и на работа с нелегални мигранти и бежанци е модел, който се прави за първи път в Европа, каза заместник-министърът и допълни, че тепърва се въвежда в други страни този модел. 

Усилването на външната граница на ЕС трябва да е свързано с приемането на България в Шенгенското пространство, каза Пламен Димитров, президент на КНСБ.

Не трябва да допускаме ЕС да се развива на две скорости и България да остане в буферна зона. Анонсът, че бюджетът за "Плана Юнкер" се удвоява, е добър и ние трябва да се борим голяма част от парите да бъдат насочени към Югоизточна Европа, включително и към България, каза още Димитров.

Последни новини
Още от Новини