Берлин наказа Меркел

Социалдемократите с 23% в Берлин, Алтернатива за Германия влиза в 10 местни парламента, сочи екзитполът

Канцлерът на Германия, Ангела Меркел в Бундестага. 7 септември 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Канцлерът на Германия, Ангела Меркел в Бундестага. 7 септември 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Социалдемократите получиха по-голямата част от гласовете в Берлин, популистите от Алтернатива за Германия влизат в провинциалния парламент, съобщи Дойче веле.

Социалдемократическата партия събра 23% в Берлин, показва екзитполът от изборите в неделя, 18 септември 2016.

SDP обаче ще трябва да намери нов коалиционен партньор, след като Христиандемократическият съюз приключи с 18%, показват данните от екзитпола.

Левоцентристката SPD, водена от кмета на Берлин Михаел Мюлер спецели 23%. „Постигнахме целта си. Имаме мандат да формираме правителство”, каза Мюлер.

Партията на канцлера Ангела Меркел, Християндемократическият съюз, CDU, завърши с 18%, а Лявата партия е трета с 16,5%.

Лявата партия спечели 4,8% от изборите през 2011, а CDU има спад от 5,4%, с което отбелязва най-лошия си резултат в германската столица след обединението на Германия, съобщи обществената ТВ ARD.

 

Без абсолютно мнозинство

След като нито една партия не успя да спечели абсолютно мнозинство, социалдемократите сега ще трябва да формират новото коалиционно регионално правителство.

Очаква се това да е трипартийна коалиция с Левите и Зелените, които събраха 16,5% /1,1% по-малко от 2011/.

67% от 2,5 млн. избиратели гласуваха в Берлин.

 

Алтернативата

Популистката Алтернатива за Германия влезе в 149-местния провинциален парламент на Берлин и 11,5% от вота. Алтернатива за Германия влиза в 10 регионални парламенти от общо 16 провинции.

„Постигнахме голям резултат”, каза Беатрикс фон Сторч, лидер на партията.

„Влязохме в германската столица и това е пътят за Бундестага”.

 

Удар

Изборите на 18 септември са още един голям удар за партията на Ангела Меркел. Според Михаел Гросе-Брьомер, висш представител на SDU партията „не може да е доволна” с резултата, съобщи DW

Християндемократите претърпяха голямо поражение от Алтернатива за Германия на регионалните избори в провинция Мекленбург-Западна Померания в началото на септември. Християндемократите завършиха трети след социалдемократите и Алтернатива за Германия с 19% - най-ниският резултат в историята им в североизточната провинция.

Четете още: Меркел погреба квотите за бежанци.

 

Меркел се удари в Берлинската стена

Партията на канцлера Ангела Меркел и коалиционният й партньор изгубиха подкрепа в регионалните избори в Берлин, след като антиимигрантската Алтернатива за Германия изсмука избиратели, увеличавайки предизвикателството за политическия естаблишмънт в Германия, пише Bloomberg.

Година преди националните избори управляващите в столицата социалдемократи и Християндемократическият съюз на Меркел, по-малкият партньор в градския парламент, намалиха местата си с 5 процентни пункта в неделя до съответно около 23% и 18%, според прогнозните резултати на ARD и ZDF. Алтернатива за Германия взе 12%, по-малко от очакваното, пише агенцията.

„Това не е добър ден за традиционните партии, каза кандидатът на CDU Франк Хенкел.

В последната седмица Меркел направи кампания срещу Алтернатива за Германия, като даде да се разбере, че продължава да държи на политиката си за бежанците.

Последни новини
Още от Новини