Великобритания със строги мерки срещу ПТП

Взимат ти книжката, ако говориш по телефона два пъти

Министърът на транспорта на Великобритания Крис Грейлинг. 19 юли 2016. Снимка: Jason Alden/Bloomberg Министърът на транспорта на Великобритания Крис Грейлинг. 19 юли 2016. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Великобритания се готви да отстранява от пътя шофьори при две нарушения на забраната да се разговаря по мобилен телефон по време на шофиране. Транспортният министър Грейлинг огласи намеренията си да въведе по-строг регулаторен режим за безопасното движение по пътищата, пише Bloomberg.

Шофирането, докато се говори по телефона, само през изминалата година е довело до 22 фатални инцидента, сочи статистиката.

Правителството на премиера Тереза Мей се подготвя да увеличи санкциите за шофьори, които нарушават британските закони за движение по пътищата, като при рецидив е възможно отнемане на свидетелството за управление на МПС. Това потвърдиха два източника на Bloomberg, запознати с материята.

Ако разговарят, пишат или използват смартфон апликации докато шофират, водачите ще бъдат глобявани с 200 британски лири, което е $261 и ще трупат по шест точки в шофьорското си досие. Това предвиждат от британското министерството на транспорта, твърдят източниците, които не желаят да бъдат назовавани, защото детайлите по нововъведенията все още не са финализирани.

Великобритания задължава шофьорите, които са получат 12 точки да се явят пред съд, който може да им забрани да шофират поне за шест месеца и да присъди имуществена санкция в размер на до 1 000 британски лири.

„Твоите действия могат да убият или да причинят ужасни страдания на останалите“, заяви министърът на транспорта Крис Грейлинг в имейл изявление, разпространено от кабинета му в събота, 17.09.2016. „Всички ние имаме роля в осигуряването на сигурност за нашите семейства и приятели и в това да ги накараме да не използват мобилните си телефони, докато шофират. Скоро аз ще обявя въвеждането на нов, по-строг наказателен режим за регулиране на движението по пътищата“.

Официалната статистика сочи, че по-младите шофьори и мъжете са по-склонни да използват мобилни телефони, докато шофират, в сравнение с жените. Броят на обвиняемите, които се изправят пред съда по обвинения в пътни нарушения във Великобритания ежегодно варира между 17 000 и 24 000 души.

Последни новини
Още от Новини