България започва погасяването на дълга към Русия за АЕЦ Белене

400 млн. евро ще бъдат платени до края на 2016

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

България ще плати на Русия 400 млн. евро до края на годината заради АЕЦ "Белене", а руското участие в проекта за газов хъб "Балкан" ще зависи от гаранциите и обема на доставките, твърди руският първи заместник-министър на правосъдието Сергей Герасимов, пише Investor.bg.

В интервю за информационната агенция ТАСС Герасимов заявява, че България е проявила интерес и към по-нататъшно развитие на някои проекти в областта на ядрената енергетика. "Става въпрос не само за АЕЦ "Козлодуй", но и за възможност за връщане към проекта "Белене", уточнява той.

Герасимов определя перспективите за такова сътрудничество като "доста интересни", но отбелязва, че двете страни са се съгласили, че възможността за развиване на тези проекти "зависи от погасяването на дълга". "Без плащане новите проекти няма да бъдат реализирани", подчерта той.

Герасимов казва още, че участието на Русия в изпълнението на проекта за строителство на газоразпределителен център в България ще зависи от гаранциите и обема на доставките.

"За газовия хъб "Балкан" ситуацията е по-малко оптимистична в сравнение с АЕЦ "Белене", коментира руският зам.-министър. Той все пак отбелязва, че "руската страна ще разгледа всички предложения на българската, които биха могли да убедят “Газпром” в това, че този проект е интересен от гледна точка на обема на газовите доставки". 
"Вторият компонент - това са гаранциите, които трябва да дадат българската страна и Европейската комисия", допълва той.

"Ако Газпром се съгласи да доставя газ за българския хъб, то при никакви обстоятелства никоя от страните не би могла да се откаже от неговата реализация", подчертава той. 

Заместник-министърът е участвал в среща на съпредседателите на българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, която се е състояла във Варна, уточнява информационната агенция, цитирана от БТА. От българска страна на срещата са участвали министърът на енергетиката Теменужка Петкова и заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

"Главната задача на нашата среща беше въпросът за компенсациите за разходите и загубите, които руската страна понесе заради спирането на този проект", коментира Герасимов. Той припомни, че арбитражен съд постанови България да плати на Русия обезщетение в размер на 620 млн. евро. 

"Разбира се, тази сума е доста висока за българската страна, но въпреки това намерихме варианти за погасяване на тези задължения", отбелязва Герасимов, като обяснява, че това вероятно ще стане на няколко транша. Първият - в размер на 400 млн. евро, ще бъде платен на руската страна до края на годината, посочва той.

 

 

Последни новини
Още от Новини