Глобалните акции спадат заедно със суровия петрол

Суровият петрол под $43 за барел

Предложението на Министерството на правосъдието на САЩ да уреди претенциите срещу Deutsche Bank AG разтърсваше финансовия сектор днес. Доларът се повиши. S&P 500 изгуби седмичното си повишение, тъй като кредиторите и енергопроизводителите паднаха с над 1%. Индексът Stoxx Europe 600 се е насочил към най-лошата си седмица от юни, а Deutsche Bank отбеляза рязък спад от 8.6%, след като заяви, че Министерството на правосъдието на САЩ иска $14 милиарда, за да уреди претенциите по ипотечните ценни книжа, продадени по време на жилищния бум. Руската рубла и облигации се понижиха, след като руската централна банка понижи лихвените проценти. Доларът се покачи на фона на американските данни за инфлацията. Германските 10-годишни ДЦК паднаха под нула за пръв път през последната седмица.

Волатилността се върна на глобалните финансови пазари през седмицата, тъй като централните банки дадоха сигнал, че преосмислят подхода си към монетарните стимули, които подкрепяха активите от акции до облигации през последното десетилетие. Кривите на доходността станаха по-стръмни, цените на суровините паднаха, а европейските акции се отправиха към най-лошата си седмица от юни. Американските активи се задържаха, тъй като инвеститорите прибегнаха към долара и американските акции преди важните решения на Федералния резерв и Японската банка следващата седмица.

Обемът на S&P 500 акциите бе с 54% по-висок от средният за 30 дни.

S&P 500 падна с 0.6% до 2,135.07 в 11:26 в Ню Йорк, изтривайки седмичното си повишение от 0.4%.

Публикуван днес отчет показа, че животът в САЩ е поскъпнал повече от прогнозираното през август, показвайки че инфлацията продължава да се приближава към тази, която Фед цели. Залозите за повишение на лихвения процент от Фед на срещата му следващата седмица на 21 септември се задържаха на 20%.

„Търговията на пазара не се влияе от Фед в момента.“, каза Брент Шуте, главен инвестиционен стратег в компанията Northwestern Mutual Wealth Management.

Суровият петрол падна с 1.3% до $43.33 за барел в Ню Йорк. Членовете на ОПЕК Либия и Нигерия, чиито доставки бяха намалели поради вътрешни конфликти, се подготвят да повишат износа си през следващите седмици.

Доходността по 10 годишните ДЦК бе малко променена - с 1.69%.

Руските облигации започнаха най-големия си спад за седмицата от два месеца насам, след като руската централна банка каза, че понижаването на лихвите с 50 базисни пункта в петък е последното за годината, тъй като допълнително понижаване ще рискува повторно повишаване на инфлацията.

Последни новини
Още от Новини