ЕП одобри връщането на незаконно пребиваващи от трети страни

За да влезе в сила, новата регулация трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Европейският парламент (ЕП) е приел предложението на ЕК за общ формат за европейски пътен документ за ускорено връщане на незаконно пребиваващи граждани от трети страни на територията на ЕС, предаде Investor.bg, позовавайки се на пресслужбата на ЕП. 

За да влезе в сила, новата регулация трябва да бъде одобрена и от Съвета на министрите, допълват от Парламента. Предвижда се документът да влезе в сила на двадесетия ден от публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Предвижда се да се въведе стандартизиран пътен документ. С цел предотвратяване на фалшификации хармонизираните формати на формуляра за пътни документи за връщане ще прилагат същите стандарти за сигурност като водни знаци, които са били приети през 2002, за издаването на визи от страните членки на ЕС на лица без валидни пътни документи.

Ключова цел на европейските депутати е да засилят характеристиките за сигурност и техническата защита на формуляра, така че да насърчат неговото признаване от трети страни.

ЕП признава, че  към момента органите на трети страни трудно признават пътните документи за връщане, предоставени от държавите членки, поради различни причини – например липсата на подходящи стандарти за сигурност, както и заради различаващите се формати на тези документи, подчертава се в приетата от депутатите резолюция.

Статистиката на ЕК показва, че през 2014 по-малко от 40% от решенията за връщане на незаконно пребиваващи в ЕС граждани на трети страни са били изпълнени.

„Ниският процент на изпълнените решения за връщане подкопава сериозно доверието на нашите граждани в европейските политики за даване на убежище и имиграция. Това също така насърчава злоупотребите със системите за даване на убежище в Европа. Макар че стандартизираният формуляр за връщане на незаконно пребиваващи граждани на трети страни не е магическо решение, той е една стъпка във вярната посока, когато става въпрос за прилагане на съществуващото законодателство и решения“, коментира съставителят на резолюцията Юси Хала-ахо от Финландия. 

Последни новини
Още от Новини