Северна Корея с ресурс за 20 ядрени бомби до края на годината

Това сочат изчисленията на експерти по оръжията

Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg Ким Чен Ун (вляво), лидер на Северна Корея. Снимка: Dieter Depypere/Bloomberg

Северна Корея ще има достатъчно ресурс, за да създаде около 20 ядрени бомби до края на тази година, разчитайки на увеличената мощност на съоръженията за обогатяване на уран и вече събраните запаси от плутоний, предаде Business Insider, позовавайки се на нови оценки от експерти по оръжията.

Северна Корея избегна десетилетие на санкции от страна на ООН, за да развие процеса по обогатяване на уран, който позволява на страната да работи с на практика независима ядрена програма, която има капацитета да произвежда 6 ядрени бомби годишно, казват експертите.

Невъзможно е да се потвърди реалният ядрен капацитет на държавата, която съществува почти изцяло в изолация от останалата част на света. След като Пхенян проведе своя пети и най-силен ядрен опит през миналата седмица и според Южна Корея се подготвя за нов, изглежда на страната не и липсват материали, които да използва за тестовете.

Северна Корея има изобилни запаси от уран и през последните над 10 години е работила по проект за обогатяване на урана, който да го направим годен за ползване в оръжия, казва експертът, цитиран от Business Insider.

Смята се, че този проект е разширен значително и вероятно е източник на до 150 кг. високо обогатен уран годишно, което е достатъчно за грубо казано 6 ядрени бомби, казва Зигфрид Хекер, водещ експерт по ядрената програма на Северна Корея.

Като към това се добавят и запасите от плутоний, за които се смята, че са с обем от между 32 и 54 кг., получаваме достатъчно материал за производството на до 20 ядрени бомби до края на 2016, казва Хекер.

Последни новини
Още от Новини