Държавата ще предоставя средства на работодателите за обучения

Средствата ще се отпускат за допълнителна квалификация на наетите от работодателите

Снимка: Julian Abram Wainwright/Bloomberg Снимка: Julian Abram Wainwright/Bloomberg

Българската държава ще финансира работодатели в осъществяването на обучения за служителите си в неактивния сезон на дейността им. Мярката е с цел задържане на кадрите в компаниите. Това стана ясно от отговор на социалния министър Зорница Русинова на депутатски въпрос в рамките на блиц контрол в парламентарната комисия по труд и социална политика, съобщава Investor.bg

Общо като евросредства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и от бюджета на министерството са предвидени около 230 млн. лева за схеми, по които работодателите ще могат да кандидатстват, за да осигурят повишаване на квалификацията на вече наети хора. От тях над 200 млн. лева са по оперативната програма.

Като допълнително улеснение за работодателите е предвидено обучението да не се провежда както досега за шест или девет месеца еднократно, а да е в неактивния период. Така например кадрите, наети в туризма, следва да не се освобождават от работа в неактивния сезон, а да бъдат в обучение.

Средствата ще се отпускат за допълнителна квалификация на наетите от работодателите, така че служителите да усъвършенстват уменията си и така да се постигне трайна интеграция на пазара на труда, обясни Русинова в отговора си на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров.

Той обаче разкритикува „безцелното харчене“ на средства за обучения и обвини министерството в това, че обучава едни и същи хора за едни и същи неща от години. Депутатът цитира последни данни на НСИ за заетостта, които подкрепиха тезата му, че към края на юни тази година над 80 на сто от започналите работа в частния сектор всъщност са в сектора на туризма, което по думите му означава, че сезонният фактор, а не мерките на министерството топят безработицата и увеличават заетостта, както сочи статистиката.

От своя страна, министър Русинова посочи, че стриктно се следи кой за какво се обучава и как се разходват евросредствата за квалификация и няма начин да се получи дублиране. Целта е участвалите в обучение да получат квалификация, която нямат, заяви министърът. И допълни, че данните и на европейската статистика доказват, че мерките за намаляване на безработицата у нас дават ефект и към момента България е с по-ниска безработица от средноевропейската.

Наред с това Русинова подчерта, че работата на социалното министерство е само да подпомага реалната икономика, която в действителност създава работните места, а не да се очаква, че със социални мерки ще се повишава заетостта в страната.

Зорница Русинова съобщи още, че с планираните мерки от тази есен за първи пътработодателите ще имат възможност да провеждат обучения, които са съобразени с естеството на дейността им, както и да задържат кадрите.

Относно актуалното състояние на ОП „Развитие на човешките ресурси“ Русинова съобщи, че това е най-добре работещата европрограма към момента с 62 на сто договорени средства, над 8 на сто извършени плащания и 40 млн. лева вече възстановени средства от ЕС. Общо 21 процедури по програмата са в действие, отчете министърът на труда.

Що се отнася до новото законодателство, свързано с ТЕЛК, министърът посочи, че работната група продължава да обсъжда мерки съвместно с Министерството на здравеопазването и се очаква до края на годината да има окончателно завършен законодателен пакет.

Последни новини
Още от Новини