Ще бъдат създадени три фонда за градско развитие в България

С тях ще се кредитират проекти за градско развитие и туристически обекти в София, Северна и Южна България

България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg News България. снимка: Velko Angelov/Bloomberg News

Три фонда за градско развитие (за София, за Северна и за Южна България) ще бъдат създадени със средства от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 с цел прилагането на финансови инструменти. Това заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в Пловдив, предаде Investor.bg, позовавайки се на съобщение на пресцентъра на МРРБ. 

Министърът напомни, че доскоро се предвиждаше и създаването на отделен фонд за туризъм.

Във фондовете за градско развитие ще има две кредитни линии за проекти, като едната ще бъде за градско развитие, а другата – за туристически обекти. 

Стартовият капитал на фонда за Южна България е 95 млн. лв. от ОПРР, а министерството очаква този ресурс да бъде удвоен от  банковия сектор и така средствата да станат 200 млн. лв. Те ще бъдат използвани за дългосрочни нисколихвени кредити за инвестиции, свързани с градската среда.

Тъй като е отпаднал вариантът за отделен туристически фонд, за финансови инструменти за туризъм ще бъдат отделени  100 млн. лв. от оперативната програма, като примерен вариант за разпределението им е по 40 млн. лв. за Северна и за Южна България и 20 млн. лв. за София, но предстои това да бъде уточнено.

Вероятно със средствата ще бъдат финансирани някои от 250-те паметника на културата с национално и световно значение. За всеки един от тях ще се кандидатства за финансиране сбизнес план. 50% от необходимата инвестиция може да се  предостави безвъзмездно от програмата и 50% да е от регионалния фонд по ОПРР.

Предстои да бъде обявена процедура за избор на мениджър за всеки един от тези три фонда.

С проекти могат да кандидатстват общини, църкви или министерства. Проектите може да са и изцяло частни или в партньорство с общините. 

Лиляна Павлова съобщи още, че с 25 млн. лв. от програма „Региони в растеж“  пътят Пловдив – Асеновград ще бъде реконструиран в четирилентов. Ако няма обжалване, изпълнител може да бъде избран през октомври т. г. 

Последни новини
Още от Новини