Земетресение в Македония

Трето земетресение за денонощие до Скопие

Скопие, Македония. 15 юли 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Скопие, Македония. 15 юли 2015. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Земетресение с магнитут 5,2 по Медведев (4.8 по Рихтер) бе регистрирано на 6 км. източно от македонската столица Скопие. Дълбочината на труса е 4 км. Това сочат данните на Средиземномосрския сеизмологичен център (ССЦ). Земетресението бе усетено и в България в 16:09 часа в неделя. Вторичен трус от 2,3 по Рихтер е регистриран девет минути по-късно. ​Земетресенията бяха предшествани от друг по-слаб трус тази сутрин. 

„Това бе най-силното земетресение, което съм усещал в живота си, а съм на 36 години. Всичко се клатеше, но нищо не падна от рафтовете. Живея на 10-тия етаж“, пише очевидец във форума на сайта на ССЦ за сеизмична информация.

Скала на Медведев-Шпонхоер-Карник (MSK64) е най-често използваната сеизмична скала в Европа и Индия. Земетресенията, оценени по тази скала от първа до трета степен, причиняват незабележими за човека разтърсвания на повърхността. Земетресенията от 4-та и 5-та степен се усещат от всички хора, като се разлюляват висящи предмети. Може да причини преместване на мебели и напукване на стени.

При 6-та и 7-ма степен могат да бъдат нанесени щети по сградите, разрушават се слаби постройки и се напукват азбесто-циментовите тръби за водоснабдяване. Това може да доведе до отклонения в качествените показатели на питейната вода.

Земетресение от 8-ма степен предизвиква многобройни повреди на сградите, разрушава цели постройки, както и етернитови и бетонови тръби. Може да причини скъсване на местата на включване на водоснабдителната мрежа към съоръженията. Възможно е изчезване на води от водоизточниците.

При 8-ма, 9-та и 10-та степен се срутват и разрушават голяма част от сградите, събарят се кули, чупят се клони и стебла на дърветата. Масово разрушаване на метални водопроводи и съоръжения от водоснабдителните системи. Земетресение от 11-та и 12-та степен представлява катастрофа с огромни разрушения и топографски изменения на местността.

Актуализирано 17:20 часа.

Последни новини
Още от Новини