Най-малко 45 убити в дните преди примирието в Сирия

Предсказуеми резултати от споразумението между САЩ и Русия

Бежанският поток, с различна интензивност, не спира. Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News. Бежанският поток, с различна интензивност, не спира. Снимка: Wael Ladki/Bloomberg News.

След интензивни въздушни бомбардировки  в събота, насочени към северния град Алепо, бяха убити поне 45 души. Това сочат данните на опозиционните сили. Медийният център на Алепо съобщава, че жертвите са паднали само часове след новото споразумение между САЩ и Русия за спиране на насилието в Сирия. 

Официалната информацията за броя на жертвите е противоречива. "Обсерваторията за човешки права в Сирия", базирана във Великобритания, заяви, че в провинция Алепо са били убити 30 души, а други 39 са загинали от бомбардировките в близката провинция Идлиб.

САЩ и Русия обявиха постигането на споразумение в събота, с което се предвижда прекратяване на огъня в Сирия от понеделник.

Изблици на насилие е имало и при предишни обявявания на примирия в Сирия или ограничаване на бойните действия, обясняват експерти. Причината е, че военните и от двата лагера  се стремят да консолидират позициите си или да спечелят нови територии в последните часове преди да влезе в сила примирието.

Държавната сирийска информационна агенция SANA предаде, че сирийското правителство е приело споразумението за временно примирие, като добавя, че военните действия в северния град Алепо ще спрат по „хуманитарни причини“. Не се казва кога ще бъдат прекратени действията, като се добавя, че споразумението между САЩ и Русия „е постигнато със знанието и одобрението на сирийското правителство“.

Насилието в събота, показва, че може да бъде трудно да се приложи споразумението, договорено от САЩ и Русия, защото и двете страни имат ограничено влияние върху правителството и бунтовническите групи, относно прекратяването на бомбардировките.

Предишното споразумение за прекратяване на огъня в Сирия, постигнато между двете политически сили, влезе в сила в края на февруари тази година. Само месец по-късно, обаче, то бе нарушено. Последва месец на насилие и хиляди бяха убити.

Русия е основния поддръжник на правителството на Башар Асад, докато САЩ подпомагат бунтовническите групи, които се опитват да отстранят Асад от власт.

Конфликтът на Сирия продължава вече шеста година, въпреки преговорите за мир и международните опити да се опити да се сложи край на насилието.

Най-малко четвърт милион души са били убити, а половината от предвоенното население на страната - разселени.

Последни новини
Още от Новини