Ще постигнат ли споразумение Меркел и Ердоган

Германският канцлер очаква позитивен изход относно казуса в Инджирлик

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел очаква решение в рамките на дни, с което да се сложи край на разногласието с турския президент Реджеп Тайип Ердоган относно отказа на Турция да допусне германски депутати на посещение на германски войници във военновъздушната база Инджирлик в Турция, съобщава Bloomberg.

“Вярвам, че има възможност за добри новини“, коментира Меркел след разговора си с турския президент по време на срещата на върха на Г-20 в Ханчжоу, Китай.

На германски депутати беше отказано разрешение да посещават германски войници в Инджирлик в отговор на резолюцията на Бундестага, в която масовото избиране на арменци през 1915 бе обявено за геноцид. 

Германският канцлер заяви също така, че преговорите за планираната визова либерализация на турски граждани в ЕС ще бъдат продължени няколко седмици. Тя коментира, че е била оптимистично настроена, че правителството на Турция и ЕК евентуално биха могли да достигнат до компромисно решение.

„Преговорите ще продължат още известно време, но по този въпрос също смятам, че има възможност за достигането до позитивно решение“, коментира тя.

ЕК изисква изменение в турския закон за борба с тероризма в замяна на отпадането на визовия режим за турски граждани в ЕС. От своя страна, Ердоган заплаши да прекрати споразумението за бежанците между Турция и ЕС, ако планираната визова либерализация не се случи. 

Последни новини
Още от Новини