Оправдан ли е ефективният данък на Apple в Ирландия

Разговор с Мартин Шанахан, изпълнителен директор на IDA Ирландия

Пешеходци край магазина на Apple Inc. на Рийджънт стрийт в Лондон, докато той е в ремонт , 30.08. 2016/Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Пешеходци край магазина на Apple Inc. на Рийджънт стрийт в Лондон, докато той е в ремонт , 30.08. 2016/Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Според Мартин Шанахан Ирландия облага с данък дейност развивана в страната. Комисията предлага да се облага с данък дейност, която не е извършена в Ирландия. Той подчерта, че не са съгласни с решението на Комисията и че то е неоснователно.

"От една страна то казва, че Ирландия трябва да събере тези данъци, които не са събрани, а от друга предполагат че може би те са дължими в други европейски страни или може би са дължими в САЩ. Не са съвсем сигурни. И това след три години разследване, в което Ирландия им сътрудничеше изцяло. И така, решението е по същество несъстоятелно, основанието му е изцяло неясно и говорим за исторически проблем. Това е Комисията, която в ретроспектива налага възгледите си върху Ирландия.  Ако това решение остане и влезе в сила, това означава, че в европейските страни, и не само в Ирландия, чуждестранните инвестиции няма да зависят само от данъчните правила, определени от всяка страна-член. "

Чуйте още във видеото:

 

Последни новини
Още от Новини