Даниел Митов: Оградата по границата с Турция ще бъде завършена

ЕС трябва да пази съвместно външните си граници

Снимка: mfa.bg Снимка: mfa.bg

Наличието на над 3 млн. бежанци в Турция е тежък натиск, който се отразява на страната и региона. Премиерът Бойко Борисов предприе стъпки в двустранните ни отношения с Турция, защото така се пази европейската граница. Това заяви пред БНТ външният министър Даниел Митов по повод визитата на Борисов в Истанбул.

„По никакъв начин България не е правила друго, освен да защитава ЕС и общата европейска миграционна политика, но в същия момент не можем да си позволим да не обръщаме внимание на рисковете както в двустранен план, така и в рамките на ЕС. Не може премиерът да бъде критикуван за активен двустранен диалог с Република Турция. Напротив, членството ни в НАТО и ЕС не отменя функциите на националната държава. Ние сме длъжни да го направим, за да осигурим собствената си сигурност, а и сигурността на всички останали държави-членки на ЕС“, настоя той.

Външният министър уточни, че България отдавна има категорична позиция, че ЕС трябва да пази съвместно външните си граници. Подходът всеки сам за себе си не работи, ЕС трябва да върви към повече интеграция по отношение на политиките за сигурност, каза той. 

След визитата на премиера в Турция за там днес заминава съвместна експертна група на МВР и МВнР. Специалистите ще се срещнат с турските си колеги, за да уточняват изпълнението на споразумение между България и Турция от 1967, което се прилага, но има различно тълкуване на понятието граничен инцидент.

Митов допълни, че не може домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от браздата или нощен риболов край границата да се наричат ''граничен инцидент", а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв.

Той бе категоричен, че оградата по границата с Турция ще бъде завършена.

Даниел Митов коментира още, че Дъблинското споразумение за бежанците е остаряло и трябва да бъде променено.

„Страната ни не е отстъпила от позицията си, че изпълнението на споразумението за реадмисия предшества визовата либерализация за Турция. Има 72 критерия, от които повечето Турция е изпълнила, а седем са останали за договаряне“, каза той.

България през годините по думите му е правила стъпки за облекчаване на визовия режим, например за бизнесмени. Подобен опит би бил полезен в ЕС, за да се намали напрегнатата риторика от последните месеци, допълни той.

Последни новини
Още от Новини