Европа притеснена заради новите правила на WhatsApp и Facebook

Регулаторите в ЕС реагираха мигновено на промените

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Facebook трудно ще избяга от по-големия контрол от страна на регулаторните органи за защита на данните в Европа след последната промяна в политиката си, която ще позволи на данните от безплатното чат приложение WhatsApp да бъдат използвани за реклама и за даване на възможност на компаниите да изпращат съобщения до повече от 1 млрд. потребители, пише Bloomberg.

Регулаторите в Европейския съюз (ЕС) в понеделник реагираха на промените, като подчертаха, че европейските потребители трябва да контролират кой има достъп до техните лични данни. Италианските и британските власти, отговарящи за поверителността, заявиха, че също ще разследват промените, които WhatsApp и Facebook са планирали.

“Промените в политиката за поверителността са разглеждани с изключителна бдителност” от ЕС и националните регулатори за защита на данните, посочват европейските власти. “Това, което е ключово, е, че отделният човек държи контрола върху своите данни, когато те са събрани от големи интернет играчи”.

Промените в WhatsApp са първите стъпки на Facebook в опит да направи услугата печеливша, откакто главният изпълнителен директор на социалната мрежа Марк Зукърбърг плати 22 млрд. долара за приложението през 2014.

По това време споразумението предизвика притеснения у европейските регулатори от гледна точка събирането на данни от контактите на хората. Холандско разследване беше прекратено миналата година, след като WhatsApp успя да се справи с всички притеснения на властите. 

След придобиването главният изпълнителен директор на WhatsApp и неин съосновател Ян Коум заяви, че нищо в политиката за поверителност на данните няма да се промени.

Facebook е задължена да попита потребителите за тяхното позволение за извършването на промени в практиките от гледна точка на поверителността съгласно споразумение от 2011 с Федералната търговска комисия. Тогава комисията обвини Facebook, че е заблудила потребителите, като им е казала, че могат да запазят информацията си лична, а след това е позволила да бъде споделена и оповестена публично. Агенцията има право да налага глоби, ако установи, че Facebook е нарушила това споразумение.

Последни новини
Още от Новини