Европа търси решение на бежанската криза

Вишеградската четворка пак отказа квотите

Разкъсан плакат за референдума за бежанците на 2 октомври в Унгария. Будапеща. 25 август 2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg Разкъсан плакат за референдума за бежанците на 2 октомври в Унгария. Будапеща. 25 август 2016. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

Основата на споразумението на Турция с ЕС за ограничаване на вълната от бежанци в Гърция изглежда все по-крехка, пише Bloomberg.

Турция се бие с Ислямска държава и кюрдските бунтовници у дома и в съседна Сирия, а президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява, че няма да ограничи антитерористичното законодателство, което според европейските лидери понижава демократичните стандарти. Дори и да го направи ЕС вече може да не иска да спази обещанието си да предостави безвизово пътуване за турските граждани в замяна, според Йън Лесър, старши директор по въпросите на външната политика в German Marshall Fund в САЩ. Турция обеща да прекрати договора, ако ЕС не изпълни обещанието си през октомври.

„Падането на визите за Турция при сегашните обстоятелства ще бъде много трудно да се подкрепи в ЕС“, каза Лесър в интервю в Брюксел. „Това е експлозивна политическа тема в Европа. Силно съм скептичен за перспективите за споразумението за бежанците“.

Българският министър-председател настоя европейските правителства да изпълнят договора с Турция, който трябва да намали вълната мигранти към ЕС през Гърция и България, съобщава още Bloomberg.

Бойко Борисов се срещна с турския си колега Бинали Йълдъръм в петък, 26 август 2016 в Истанбул за разговори по въпросите за бежанците, съобщи правителството в София в мейл до медиите, предаде Bloomberg.

Подкрепата към бежанския договор от лидерите на ЕС намалява, защото те смятат за авторитарна тактиката на турското правителство в решаване на проблемите с неуспешния опит за преврат.

„Ние в Европа трябва да си направим ясна оценка – ако гласовете за неподкрепяне на приетото споразумение в Европейския съвет... докога Турция ще успява да ги спира“, каза Борисов.

 

Европейско-турското споразумение помогна да се намали броя на бежанците в ЕС, но в общността влизат все повече мигранти през юли. Броят на бежанците, преминаващи границата между Турция и България е вече много по-голям и българските бежански лагери да почти пълни, въпреки че част от границата е оградена с ограда с бодлива тел, каза Борисов, цитиран от Bloomberg.

Германия

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Полша в петък на среща със страните от Вишеградската четворка – Полша, Унгария, Чехия и Словакия – които открито се противопоставят на бежанската стратегия на Берлин, пише DW.

Меркел каза, че блокът трябва да „намери начини за борба срещу нарушенията на закона, но и да направи нещо за тези в нужда“ по въпроса за бежанците, пише DW. Чешкият премиер Соботка и унгарският премиер Орбан също призоваха да подобряване на сигурността и настояха за създаване на армия на ЕС.

„ЕС изгуби адаптивността си и ние нямаме правилен отговор на миграцията и тероризма“, каза Орбан, цитиран от DW.

Полша, Унгария, Чехия и Словакия освен това отказват да приемат бежанци от програмата на ЕС за разпределение на квоти, предложена от Меркел.

По време на посещението на германския канцлер в Прага в четвъртък чешкият премиер Бохуслав Соботка повтори, че неговата страна „не може да подкрепи система, която настоява за задължителни квоти за разпределение на бежанците“.

Меркел отвърна, че въпросът ще се обсъжда отново.

Унгария

Премиерът на Унгария Виктор Орбан в петък съобщи, че ще подсили оградата, издигната миналата година на границата със Словакия. Властите развиват планове за „подмяна съществуващата ограда с по-сериозна конструкция, каза Орбан пред националното радио, цитиран от DW.

„Ще може да спира стотици хиляди хора едновременно“, каза той.

Според Би Би Си Унгария в момента позволява влизането на около 30 души дневно през две транзитни дони, изградени в съществуващата ограда. През границата преминават и групи, водени от трафиканти, които плащат на полицията в Сърбия и Унгария, съобщава Би Би Си.

Унгария насрочи референдум на 2 октомври, който трябва да покаже подкрепа за отказа на мнозинството да приеме квотите

Полша

Министърът на външните работи на Полша Витолд Вшиковски също отхвърли схемата на квотите,  която описа като „принудителна релокация“ на бежанци в интервю в петък.

„Убеден съм, че приемането на бежанци и мигранти трябва да се определя от сигурността, пазара на труда и социалната политика на отделната страна“, каза той пред германската агенция ДПА.

„Не всеки в Европа може да си позволи политиката, предложена от Германия“.

Европейската армия

Чехи и унгарци искат европейска армия, съобщава Би Би Си. Британското правителство е силно против действия извън НАТО.

ЕС има обща отбранителна сила от 1500 души, но те все още не са тествани в битка.

През 2015 президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи създаването на европейска армия, която да се противопостави на заплахи от Русия и други страни, пише Би Би Си.

Обещанията

ЕС се обърна към Турция за помощ за близо 1 млн. бежанци, насочили се към Гърция през 2015 по Балканския път на север към Германия. Вълната от мигранти намаля рязко през март, след като Турция се съгласи да приеме връщането на хора, влезли нелегално в Гърция. Насреща ЕС обеща на Ердоган безвизово пътуване в Европа, 6 млрд. евро помощ за мигрантите и по-бърз напредък на преговорите за членство в общността, започнали през 2005.

 

Последни новини
Още от Новини