Защо Media.net продаде компанията на China Group

Див Туракия, основател и гл. изп. директор на Media.net

Див Туракия, основател и гл. изп. директор на Media.net. Дъблин, Ирландия, 29 октомври 2016.  Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Див Туракия, основател и гл. изп. директор на Media.net. Дъблин, Ирландия, 29 октомври 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Рекламният партньор на Yahoo Media.net бе продадена на китайска компания за 900 млн. долара. Стартъпът, който създава контекстуалната реклама, предлагана от Yahoo и Bing на Microsoft планира сделка, подобна на обратно сливане, която ще я направи публична компания в Китай, съобщава Bloomberg.

Китайска група инвеститори съобщи, че придобива рекламния технологичен стартъп Media.net за около 900 млн. долара в кеш с планове евентуално да продаде компанията на неясна телекомуникационна компания, чиито акции са свалени от търговия от миналата година.

Media.net, базирана в Дубай и Ню Йорк обяви сделката за третото най-голямо технологично придобиване в историята. Сложната сделка обаче прилича по-скоро на обратно сливане, в което частната компания поема публичната и заобикаля формалностите на първичното публично предлагане, пише Bloomberg.

Технологичният предприемач Див Туракия основа Media.net през 2010 г. и разви бизнеса. Компанията предоставя реклама, подобна на рекламата в Google, като системата избира кои реклами да покаже на базата на съдържанието на страницата, на която се появява.

Сделката се сключва в момент на спад на сливанията, включващи рекламни технологични компании. За първата половина на 2016 имаше 43 сделки, според анализаторската фирма PitchBook Data. Това е 45% спад спрямо същия период на миналата година.

Консорциумът, който купува Media.net е ръководен от Джан Джион, председател на базираната в Пекин Miteno Communication Technology Co. Неговата телекомуникационна компания „се развива агресивно” и се надява да ускори прехода чрез придобиване, каза Джан през преводач за Bloomberg.

Доставчикът на мобилни клетки има само 23 млн. долара в кеш, според данни, събрани от Bloomberg. За да задейства сделката Miteno плати 426 млн. долара на основателя Туракия, който е главен изпълнителен директор и единствен акционер на Media.net. Той каза, че ще получи остатъка по-късно. След това Miteno ще придобие Media.net от консорциум, което Турация очаква да стане преди края на годината. Транзакцията може да включва акции, допълнително финансиране или комбинация от двете.

Media.net генерира приходи от 232 млн. долара миналата година, повечето – от мобилни потребители, каза Туракия.

Чуйте интервюто на Див Туракия за Рейми Иноченцио от Bloomberg West на 23 август 2016 във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини