Европа ще подпомага биогаз в Чехия

С подкрепата ще се повиши производството на енергия от възобновяеми източници

Снимка: Kevin Sutherland/Bloomberg Снимка: Kevin Sutherland/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) одобри две схеми за подпомагане на производството на електроенергия и топлоенергия от биогаз и от хидроцентрали в Чехия. Намеренията на правителството не противоречат на правилата за държавна помощ в общността, сочи проверката на Брюксел, предава Investor.bg

С държавната подкрепа ще се повиши производството на енергия от възобновяеми източници, което е в съзвучие с плановете на ЕС в тази насока, допълват още от ЕК. В същото време и Чехия ще може да постигне заложените енергийни цели до 2020.

През септември 2015 Чехия уведоми Брюксел за намерението си да предостави помощ за собственици на водни централи с мощност до 10 мегавата. Общият бюджет на мярката е 218 млн. крони (около 8 млн. евро). Производителите на електро- и топлоенергия ще получат преференциални цени за своята продукция.

Месец по-късно Прага изпрати още една нотификация, която се отнася до отпускането на помощи за производители на биогаз с основна суровина животински тор с капацитет до 0,5 мегавата.

Правителството ще отпусне за собствениците на тези инсталации 522 млн. крони, или 19 млн. евро под формата на фиксирани цени за произведената топлинна енергия от биогаз. 

Последни новини
Още от Новини