Метрото в Лондон става денонощно

Копенхаген и Ню Йорк са единствените два града в света, където подземната железница работи 24 часа, 7 дни в седмицата

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Две линии на лондонското метро от днес ще работят денонощно през уикенда за голяма радост на хората, които дават нощни смени, както и на любителите на нощния живот, предава Investor.bg.

„Нощното метро" беше официално открито снощи от лондонския кмет Садик Хан. За начало в нощите на уикендите ще се движат влакове по линиите "Виктория" и "Сентръл". Очаква се от нощния транспорт да се възползват 200 хил. пътници до края на годината, а от есента ще се движат и влакове по линиите "Джубили", "Нордърн" и "Пикадили".

Проектът е на бившия лондонски кмет Борис Джонсън, сега външен министър в правителството на Тереза Мей. Новата услуга се пуска с близо година закъснение поради множеството протести и стачки на служителите на метрото. Три 24-часови стачки бяха проведени през януари и февруари заради заплащането и нощните смени.

„Night Tube е много важен за осъществяването на моите планове в подкрепа на засилването на нощната лондонска икономика", изтъква Садик Хан, новият кмет лейбърист, който бе избран на 5 май.

"Чудесно е, че метрото се движи цяла нощ", казва 27-годишният Омар Хан, който се готви да купонясва с приятели. "Това ще промени живота на много хора, защото според мен е по-сигурно да се качиш на метрото, вместо да чакаш нощен автобус - това може да предотврати агресивни действия", обяснява Хан и добавя, че негов приятел е бил нападнат, докато чакал автобус през нощта.

В 144-те метростанции ще бъдат разположени още стотина служители на Британската транспортна полиция, за да охраняват реда. В програмата за модернизация на лондонското метро е предвидено монтиране през следващите две години на допълнителни 2000 камери за наблюдение, които ще се прибавят към сегашните 12 000. 

Няма никаква причина пътниците да се чувстват по-малко сигурни през нощта, отколкото през деня, каза Крис Хортън, полицейски началник, отговарящ за сигурността в лондонското метро. 

Лондон последва примера на Вашингтон и Берлин, където метрото работи денонощно през уикенда. Копенхаген и Ню Йорк са единствените два града в света, където подземната железница работи 24 часа, 7 дни в седмицата, отбелязва AFP. 

Финансовите анализатори прогнозират, че новата услуга ще подкрепи градската икономика със 77 млн. паунда (101 млн. долара) годишно и ще бъдат открити десетки хиляди нови работни места до 2029. 

В момент на икономическа несигурност - особено след вота за Brexit - това е добре дошла подкрепа за лондонската икономика, посочиха в доклад неправителствената организация London First и консултантската компания EY.

Допълнителните услуги на метрото ще бъдат подкрепени от повече полиция и ще бъдат свързани с автобусите, посочват от Transport for London.

Пътниците на нощното метро трябва да могат да пътуват толкова спокойно, колкото и през деня, заяви кметът на Лондон Садик Хан, отбелязвайки, че инвестицията възлиза на 3,4 млн. паунда.

Последни новини
Още от Новини