Brexit вече не е болка за пазара

2016 е тиха за пазара на сливания и придобивания

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Банкерите, връщащи се от плажа, може би си мечтаят за съживяване на сделките през септември, имайки предвид, че несигурността около вота за Brexit, която обзе началото на годината, отшумява, предава Investor.bg.

До този момент 2016 е тиха за пазара на сливания и придобивания в сравнение с миналата. Стойността на сделките, обявени във Великобритания до момента, е близо половината от регистрираните за същия период на 2015 215 млрд. долара, сочат данни на Thomson Reuters.

Миналогодишните цифри бяха необичайни поради няколко причини. Пазарът се съживи сериозно след посткризисния сън. Компаниите, които бяха обект на интерес – телекоми, медии и от бизнеса с потребителски стоки, за разлика от тези в сферата на промишлеността, които често се считат за гръбнака на пазара на сливания и придобивания – са различни.

Тази година британският референдум относно членството на страната в ЕС е огромният слон в стаята.

След изненадващия резултат от вота експресна анкета на Deloitte сред партньори в областта на сливанията и придобиванията, проведена в 24 страни, показват, че около 23% виждат потенциално увеличаване на възможността за сделки във Великобритания.

Мнозинството, или 71% от респондентите, все още оперираше на изчаквателна позиция заради опасения относно условията на търговските сделки, които трябва да се договорят с ЕС и други страни, например, показа още анкетата.

Въпреки че Brexit бе промяната за пазара, сделките от подобен мащаб са дългосрочни.

Разбира се, Великобритания има все повече компании, които не са толкова зависими от местната икономика. Производителят на чипове ARM, който ще бъде придобит от японската Softbank за 32 млрд. доларапрез тази година е пресният пример.

Този вид компании биха станали по-атрактивни, след като курсът на лирата продължава да е подценен в исторически план спрямо долара и еврото.

Излизането на един голям играч на сцената като Китай и опитите на японските компании да придобият бизнес в чужбина, тъй като националните им икономики стагнират, доведоха до ръст на цифрите от началото на годината.

Все пак анализатори споделят и опасения относно намеренията на Китай, давайки за пример отказът на Anbang Insurance да закупи хотелската верига Starwood за 14 млрд. долара.

Иначе по-голям дял от стопяващите се приходи от сделки по сливания и придобивания отива към по-малки бутикови консултантски фирми, а не при традиционните лидери Goldman Sachs и JPMorgan.

Макроикономическият пейзаж е този, който трябва да породи треската за сключване на сделки, като компаниите могат да заемат средства по-евтино, а заради бавният ръст на печалбите редица напуснат бизнеса.

Последни новини
Още от Новини