Ефектът на имиграцията и тероризма върху политиката в Германия

Марсел Фрацшер, президент на DIW Берлин и Раул Рупарел, директор Openeurope

Ангела Меркел, канцлер на Германия по време на пресконференция в Берлин на 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Ангела Меркел, канцлер на Германия по време на пресконференция в Берлин на 28 юли 2016. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След кратката лятна почивка Ангела Меркел отново се връща на изборна вълна за местния вот на фона на спадналата й подкрепа след терористичните атаки и нерешените кризи в Европа, съобщава Bloomberg.

По-малко от три седмици преди изборите на 4 септември в източната провинция Мекленбург-Западна Померания, германският канцлер е на митинг на християн-демократическия съюз в сряда, 17 август.

В момента проучванията на общественото мнение показват, че антиимигрантската партия Алтернатива за Германия /AfD/ може да стане пета сила в провинцията, която е избирателен район на Меркел.

„Времената за Меркел са тежки”, каза Йозеф Янинг, ръководител на берлинския офис на Европейския съвет за външни отношения в интервю, цитирано от Bloomberg. Докато остава „със силна експозиция” за Украйна и Турция, „тя реално не контролира събитията”.

 

Меркел прекъсна лятната си отпуска през юли, за да защити политиката си на отворени граници след поредицата нападения в Германия, две от които извършени от  кандидати за убежище в страната, подкрепящи Ислямска държава. Одобрението за Меркел падна с 12 процентни пункта до 47% в проучване на Infratest от 5 август, въпреки че партията й все още води по всички национални сондажи.

Баварският премиер Хорст Зеехофер, критик на имиграционната политика на Меркел, чиято партия на християн-социалистическия съюз е част от управляващата коалиция, вдигна рейтинга си.

"Германия бавно се събужда и разбира, че трябва да направи нещо за Европа", казва Марсел Фрацшер, президент на DIW Берлин в интервю за Bloomberg.

"Германското правителство трябва да приеме по-активна позиция към Европа.

Големият проблем в икономиката на Германия е по-скоро социален: неравнопоставеността.

Според Раул Рупарел, директор Openeurope трябва да се следи накъде се движи крайно дясната Алтернатива за Германия, както и социалдемократическата партия.

"Зигмар Габриел е под огромен натиск. Ако не се справи на тези избори, ще търсят с кого да го сменят или ще намерят нов за парламентарните избори догодина".

Чуйте целите интервюта във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини