Инфлацията в САЩ замръзна

Индексът на потребителските цени остава почти без промяна за първи път от последните 5 месеца

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Разходите за живот в САЩ записват лека промяна през юли – знак, който може да засили инфлационния натиск към паричните власти отвъд Океана да не предприемат покачване на лихвените проценти, съобщава Bloomberg.

Данните на Министерство на труда в страната показват, че индексът на потребителските цени остава почти без промяна за първи път от последните пет месеца, следвайки повишение от 0,2% през юни. Изключвайки храните и енергията, потребителските цени нарастват с 0,1%, с което не успяват да оправдават и прогнозите на анализатори, анкетирани от Bloomberg. 

Инфлацията продължава да се колебае под целевото ниво на Фед от 2%, след като компаниите в САЩ се изправят пред предизвикателства като нискoто потребителско търсене и конкуренцията от по-евтини стоки, произвеждани в чужбина.

„Инфлацията вероятно ще остане ниска дори и при подобряване на условията“, коментира Ръсел Прайс, старши икономист в Ameriprise Financial в Детройт, който прогнозираше лека промяна при индекса. „С изключение на жилищния сектор и здравеопазването, останалите сектори в икономиката все още се изправят пред негативния ценови натиск. Това отслабва перспективата за повишение на лихвите от Фед“, смята той. 

Повишението на базисната инфлация, която изключва волатилните цени на хранителните стоки и горивата, е с най-слаб темп на нарастване от март насам, падайки под прогнозите на анализатори за 0,2%. Разходите за енергия се понижават с 1,6% спрямо месец по-рано, което е първото им понижение от пет месеца, докато цените на храните отбелязват лека промяна.  

 

 

Последни новини
Още от Новини