Британската инфлация се ускорява

Ръстът в потребителските цени достигна 0,6%

Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg Снимка: Matthew Lloyd/Bloomberg

Инфлацията във Великобритания се ускори през юли на фона на нови сигнали за продължаващ възходящ тренд, след като слабият паунд доведе до най-големия скок в разходите за внос от над четири години.

Ръстът в потребителските цени достигна 0,6% при 0,5 на сто през юни, показват данните на британския статистически офис. Икономистите очакваха инфлацията да остане без промяна на ниво от 0,5%.

Разходите на входа на производствения процес скочиха с 4,3% на годишна база през миналия месец, прекъсвайки серията от 32 последователни спада, докато цените на вносните стоки се увеличиха с най-много от 2011.

След серия от проучвания на частни компании, данните за инфлацията са първите официални цифри за икономиката в месеца след вота за Brexit. И докато цялостният ефект от решението на британците ще се проявява тепърва, данните за трудовия пазар, продажбите на дребно и публичните финанси тази седмица ще бъдат внимателно следени за първите проявления и реакции на икономиката след референдума.

„Очакваме инфлацията да се ускори доста бързо в следващите месеци“, каза за Блумбърг икономистът от ING Bank Джеймс Смит.

По думите му влошените перспективи пред растежа означават, че Банката на Англия ще продължи да пренебрегва движенията при инфлацията и вероятно ще намали лихвите още веднъж тази година.

Паундът е намалял с около 13% спрямо долара от референдума насам. В резултат на това Английската централна банка очаква инфлацията да достигне таргета й от 2% по-бързо, отколкото се смяташе преди вота, но това не я спря да реагира с нови стимулиращи мерки по-рано този месец.

Лирата се повиши спрямо зелените пари след изнасянето на данните за инфлацията, като към 13:45 чaca двойката GBP/USD се търгува с ръст от 0,69% до 1,2969. 

Последни новини
Още от Новини