Арести в компании и съдилища в Истанбул

120 директори в ареста

Туристи минават под турското национално знаме в Света София в Истанбул. 11 август 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Туристи минават под турското национално знаме в Света София в Истанбул. 11 август 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Финансовата полиция в Турция започна мащабна операция в Истанбул срещу компании, заподозрени във връзки с Фетулах Гюлен, обвинен от турските власти в организиране на неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016, съобщава АФП, цитирайки Анадолската агенция.

Екипите на полицията проведоха обиски в офисите на 44 компании, включително на азиатския бряг в Истанбул. Прокуратурата издаде 120 заповеди за арест, съобщава Анадолската агенция, без да дава подробности кои са фирмите. Сред тях има една холдингова компания. Арестуваните 120 души са висши ръководни кадри, заподозрени във връзки с Фето, терористичната организация на Гюлен.

Неуспешният опит за преврат отне живота на 240 души, а 2200 бяха ранени. Турските власти арестуваха 35 000 предполагаеми поддръжници на Гюлен в страната. Десетки хиляди чиновници бяха уволнени.

В понеделник полицията арестува 136 адвокати и други служители на правосъдието от главните съдилища в Истанбул.

 

Турция поиска екстрадицията на осемте войници, дезертирали в Гърция след опита за преврат на 15 юли. Анкара изпрати документите, изготвени от Министерството на правосъдието, съобщи Анадолската агенция, цитирайки неназован източник.

Прокуратурата поиска две доживотни присъди за Фетулах Гюлен, съобщи АФП. Обвинителният акт от 2527 страници, одобрен от прокуратурата на Юсак срещу 75-годишния проповедник, живеещ в изгнание в САЩ е обвинен в „опит за посегателство със сила над конституционния ред” и „създаване и ръководене на въоръжена терористична група”.

 

Бившият финансов директор на Turkish Airlines Коскун Килич каза, че ще се обърне към съда, за да бъде върнат на поста си след като стана част от „напълно нечестните” масови уволнения в компанията през юли, част от чистката, проведена от правителството срещу предполагаемите организатори на преврата, съобщи Bloomberg.

Съдебното дело, което Килич каза, че ще заведе в административния съд в Истанбул миналата седмица иска контролираната от държавата авиокомпания или да го върне на работа, или да му изплати компенсация и да обясни, че причината за уволнението му не е била свързана с предполагаеми връзки с живеещия в САЩ Фетулах Гюлен. Това показва копие от документ, предоставен на Bloomberg в понеделник. Съдът не е коментирал, съобщава агенцията.

Турската лира леко се повиши във вторник сутринта спрямо долара.

Последни новини
Още от Новини