Великобритания трябва да се учи от Финландия

Джереми Корбин: Трябва да се гарантира подкрепа за науката при Brexit

Финландски ледоразбивач на южното пристанище в Хелзинки, Финландия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Финландски ледоразбивач на южното пристанище в Хелзинки, Финландия. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Джереми Корбин заяви, че Великобритания трябва да последва примера на Финландия в разработването на "водена от науката" индустриална стратегия, пише Independent.

Лидерът на лейбъристите разкритикува много от решенията, взети от сегашното правителство, като "упорстващи срещу очевидното, не на последно място по въпросите за изменението на климата"

Той твърди, че Великобритания трябва да се поучи от финландските политики през 1990-те години, които тя е демонстрирала "как една икономика може да се преориентира с помощта на промишлена стратегия, водена от науката".

"Комитетът за научна и технологична политика на Финландия, който с помощта на учените, бизнеса, синдикатите и други представители на гражданското общество, разработи индустриална стратегия, базирана на високите технологии, е брилянтен пример в това отношение", каза той.

Темпът на растеж на БВП на Финландия се срина в началото на 1990 г., но рязко се повиши през следващото десетилетие.

На въпроса какви са основните предизвикателства пред Великобритания и нейния научен и технологичен сектор в резултат на Brexit и какво трябва да се направи, за да се подпомогне този сектор в цялата страна, а не само в Лондон и Югоизточна Англия, Корбин заявява: "Има редица сериозни предизвикателства пред Великобритания в областта на на науката и технологиите в резултат на Brexit. Най-непосредствено те са застрашени от загуба на финансиране от различни източници на ЕС, включително и капитали, насочени към финансиране на инфраструктурата".

Сътрудничеството между учените и изследователите също е поощрявано от ЕС в продължение на десетилетия, припомня Корбин. "Съществуващата потенциална заплаха за свободата на движение, може сериозно да навреди на способността на самите учени да разработят международни сътрудничества. А това е от съществено значение за провеждането на научни изследвания в съвременния свят".

По думите на политика, за да отговори на тези предизвикателства правителството трябва да направи две неща. "Първо, всяка заплаха от загуба на финансиране трябва да бъде предотвратена в междинния период, особено докато се водят преговори. Това е единственият начин да се гарантира, че съществуващите програми се финансират и несигурността е намалена. На второ място, ние трябва да работим с научните среди, синдикатите и другите заинтересовани страни, за да се гарантира сигурността и растежа на сектора, в период, в който се изправяме пред трудни предизвикателства. Включително, където е необходимо, заинтересованите страни трябва да участват в преговорите".

Последни новини
Още от Новини