Арести в Гърция заради ДДС измами, свързани с България

Задържани са 24 души при акция срещу хиляда малки фирми

Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg Снимка: Kostas Tsironis/Bloomberg

Гръцките власти са арестували 24 души при акция срещу около хиляда малки фирми, заподозрени в избягване на капиталовия контрол и плащането на ДДС чрез използване на ПОС терминали, свързани с банки в България, предава БТА.

Според властите стотици малки фирми, много от които в туризма, са извършвали безналични плащания чрез ПОС терминали, свързани с България, през Малта, които са оставали нерегистрирани в Гърция, където има капиталов контрол от година.

„Арестувахме 24 човека, използвали ПОС устройства, свързани с банки извън Гърция - в България и Малта, за да избягват данъци“, каза пред репортери началникът на подразделението за икономически престъпления към гръцката полиция Емануел Плумис.

По думите му „това е незаконно според правилата за капиталов контрол“.

„ПОС терминалът би трябвало да бъде свързан само с гръцки банки“, каза той.

Избягването на данъци в Гърция се оценява на между 6% и 9% от икономическото производство на страната, или 32% от държавните приходи.

При извършваните операции с ПОС терминали фирмите са заобиколили и 24-процентовия ДДС, дължим на гръцката държава. Сред въпросните фирми е имало плажни барове, компании за предоставяне на коли под наем и ресторанти в Атина, Солун, Халкидики и на някои острови.

Последни новини
Още от Новини