Инфлацията в Русия скочи до 24% след ембаргото

Според местно издание руските контрасанкции след санкциите на Запада вече не са само временна мярка

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Две години след налагането на руското ембарго за европейските селскостопански стоки потребителските цени в Русия са нараснали с 24%, а хранителните продукти са поскъпнали с една трета, пише московският вестник „Независимая газета“.

Вестникът припомня, че след налагането на ембаргото на 6 август 2014 правителството е обещало да пресича спекулативното покачване на цените.

Изданието отбелязва, че управляващите са нарекли санкциите „балсам за душата“, а в същото време експерти очакват още по-голям ръст на цените, пише Investor.bg.

Вестникът се позовава на статистически данни, според които потребителските цени отбелязват 24 на сто ръст, а храните около 30%. Рибата поскъпва с над 40%, плодовете и зеленчуците – с над 30%, млякото и млечните продукти – с 20%, месото и пилешкото – с над 10%.

Вестникът цитира и информация на икономическото министерство, което твърди, че за две години ембарго храните са поскъпнали с 31,6 на сто, а руският пазар се е адаптирал към ембаргото.

Приносът на храните към инфлацията през юни е намалял с 31 на сто на годишна база след отбелязания пик през  февруари 2015, когато е бил 52 на сто, казва министерството.

В статията се отбелязва, че очевидно руските контрасанкции след санкциите на Запада вече не са само временна мярка, след като няколко пъти бяха удължавани, последно – до края на 2017 година. Социолозите потвърждават, че руснаците икономисват от хранат, ядат по-малко и по-зле, пише oще изданието. 

Последни новини
Още от Новини