Доларът нагоре след данните за новите работни места в САЩ

Втори пореден силен месец за новите работни места в САЩ

Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Доларови банкноти.Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Работодателите в САЩ са добавили 255 хил. нови работни места през юли, които далеч надвишават прогнозите на пазара за ръст от 185 хил. работни места. Все пак данните остават под нивото от юни, когато са били назначени 292 хил. нови служители, показват данни на Министерството на труда. Данните за юни са ревизирани леко нагоре.

Това е поредното доказателство, че фирмите продължават да наемат много работници и служители, въпреки че икономиката се движи на по-ниска скорост, коментира MarketWatch.

Частният сектор е създал 217 хил. места, а публичният е допринесъл с 38 хил. 

Това е вторият пореден голям месечен ръст на наемането, като по този начин до голяма степен спират опасенията за здравето на икономиката и най-вече на пазара на труда, след като необичайно слабият ръст на заетостта през май породи сериозни такива. Данните за май първоначално сочеха ръст от едва 38 хил. нови работни места извън селскостопанския сектор, а по-късно бяха ревизирани до едва 11 хил. Изглежда обаче резкият спад се е дължал главно на сезонни фактори.

Много по-силното от очакванията увеличение на новите работни места повишава и залозите, че Федералният резерв може да повиши лихвените проценти през септември.

Очакванията за действията на Фед и стойността на щатския долар са като скачение съдове, като в резултат на данните, излезли в 15:30 ч. българско време, американската валута отбеляза ръст от 0,58% спрямо кошница от 10 основни валути в световен мащаб:

Източник: Bloomberg Terminal

Безработицата в най-голямата икономика в света от своя страна остава на ниво от 4,9%, въпреки очакванията да се понижи леко до 4,8%.

Последни новини
Още от Новини