Rio Tinto отчете най-ниската си печалба от 2004

Финансовият резултат спада с 47%

Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg Снимка: Taylor Weidman/Bloomberg

Rio Tinto Group обяви най-ниската си печалба от 2004, след като ниските цени на желязната руда, алуминия и медта засегнаха негативно финансовите резултати на втората най-голяма добивна компания в света, съобщава Bloomberg.

Печалбата на компанията спада с 47% до $1,56 млрд. през първото полугодие на 2016 в сравнение с $2,92 млрд. година по-рано, съобщават от базираната в Лондон компания. Резултатът е в унисон със средната оценка на седемте анализатори, анкетирани от Bloomberg, които очакваха печалба от $1,56 млрд. Дивидентите спадат с 58% до 45 цента на акция, което отразява новата политика на компанията, обвързваща коефициента на изплащане с печалбите.

143-годишният гигант в добивната индустрия предприе съкращаване на разходите, въздържане от харчене и пристъпи към продажбата на нерентабилни активи в опит да преодолее кризата със суровините, разпалена от забавящия се растеж в Китай и пренасищането на пазарите.

От юни начело на компанията стои новият изпълнителен директор Жан Себастиан Жак, който преди това е заемал длъжността директор на поделението за добив на мед.

„Финансовият резултат на компанията не е лош на фона на турбуленции, които видяхме при цените на суровините“, коментира Дейвид Ленокс, анализатор в базираната в Сидни Fat Prophets. „Втората половина на годината започва малко по-добре от първата, така че ако това се запази, финансовите резултати през първите шест месеца ще маркират ниска точка на печалбите“.

Акциите на Rio са поскъпнали с 23% от началото на годината, възстановявайки се от 7-годишното дъно, достигнато през януари. В същото време Bloomberg World Mining Index отчита ръст от 38% от началото на 2016, след като инвеститорите залагат, че най-големите разпродажби от 2008, които имахме миналата година, вече са преодолени.

Цените на суровините остават ниски. Цената на желязната руда, която формира по-голямата част от печалбата на Rio, се търгува средно на цена от $52,14 за метричен тон през първото полугодие на 2016, което е с 14% по-ниско спрямо година по-рано. Средната цена на медта е надолу с 21%, а цената на алуминия с 14%.

Последни новини
Още от Новини