Производството в еврозоната неочаквано расте

Ефектите от Brexit върху Европа изглежда засега не са силни

Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Производство на вълна в САЩ. Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Производството в еврозоната неочаквано се ускори до най-високото си ниво от 6 месеца насам, сигнализирайки че производителите и доставчиците на услуги не са особено повлияни от вота на Великобритания да напусне ЕС, предаде Bloomberg.

Индексът на мениджърите по покупките (PMI) за производството и услугите нарасна до 53,2 пункта през юли спрямо 53,1 пункта през юни, показват данните на Markit Economics, който изготвя индекса. По този начин стойността на показателя нараства спрямо 53,1 пункта, достигнати през юни.

Повишаването в индекса „представя малко по-добра картина“ и „е особено обнадеждаващо, тъй като предполага, че регионът е усетил малки цялостни ефекти от вота на Великобритания за Brexit“, каза Крис Уилямсън, главен икономист на Markit.

Ръстът в активността в частния сектор е последният признак за устойчивостта на Европа срещу изхода от референдума във Великобритания. Повечето индикатори за доверието в еврозоната останаха почти непроменени през последните 4 седмици.

Данните обаче показват, че британската икономика започва да върви надолу. Строителството в страната се свива с най-много от финансовата криза насам през юли, докато производството бележи по-голям спад спрямо първоначалните оценки.

Ръстът на производствената активност в еврозоната през юли е воден от Германия, където PMI индексът сигнализира за тримесечен темп на ръст от 0,5%. За сметка на това растежът в Италия и Испания се забавя, докато френската икономика продължава да стагнира. От Markit прогнозират скромен растеж на БВП на еврозоната в размер на 0,3%.

„Подобен слаб темп на ръст неизбежно ще засили спекулациите за това какво може и трябва да направи ЕЦБ, за да подкрепи растежа, и кога“, каза главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

Последни новини
Още от Новини