Печалбата на UniCredit над очакванията

Акциите на банката обаче се възстановяват съвсем леко след новината

UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg UniCredit Bank, Милано. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Печалбата на италианската банка UniCredit за второто тримесечие на 2016 расте със 75% на годишна база заради по-ниски оперативни разходи и еднократна печалба от продажба на актив.

Нетната печалба на италианската банка расте до 916 млн. евро спрямо 522 млн. евро за същия период преди година. Постигната печалба е по-висока от прогнозираната от 11 анализатори, анкетирани от Bloomberg. Те очакваха средно печалба от 719 млн. евро.

UniCredit съобщи, че ще продаде бизнеса си за обработка на карти в Италия, Германия и Австрия за 500 млн. евро на SIA, като това ще донесе консолидирана нетна печалба от около 440 млн. за банката през 2016.

Въпреки добрите новини, акциите на UniCredit са най-слабо представящите се в индекса на сините чипове на компаниите от еврозоната – Euro Stoxx 50. Само за последните 3 дни ценните книжа на италианската банка са поевтинели с над 17%:

Източник: Bloomberg Terminal

Все пак UniCredit ще запази мястото си в STOXX Europe 50 (различен от Euro STOXX 50 б.а.) - индексът на сините чипове на най-големите компании в Европа (не само в еврозоната). Не така обаче стоят нещата с две други банки - Deutsche Bank и Credit Suisse – които от 8 август вече няма да са част от STOXX Europe 50.

От началото на 2016 италианската банкова система е една от най-коментираните теми във финансовите среди. Обемът на лошите кредити в нея достига 360 млрд. евро, показват данни на Bloomberg. В същото време резултатите от стрес тестовете на най-големите банки в Европа показаха, че единствено италианската Banca Monte dei Paschi di Siena – третата най-голяма в Италия – ще изгуби целия си собствен капитал при лошия сценарий, допускан от стрес тестовете, проведени от Европейския банков орган.

Последни новини
Още от Новини