Очаква се най-силното свиване на британската икономика от 2008 насам

Понижението ще е с 0,4% според Markit

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската икономика се свива с най-бързия темп от финансовата криза насам, заяви компанията за пазарни проучвания Markit. Заради това според експертите очакваното понижение на лихвения процент в четвъртък от страна на централната банка на страната е предрешен въпрос.

Markit вече разполага с пълните данни, въз основа на които изчислява своите индекси на мениджърите по поръчките (PMI) в редица сектори, и те показват рязко забавяне на бизнес активността след референдума за Brexit в края на юни.

„Цифрите показват, че икономиката на Великобритания ще се свие с 0,4% през третото тримесечие, като такъв темп не е имало от 2009“, казва Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. "Безпрецедентните спадове от месец на месец в общия индекс без съмнение увеличават вероятността Обединеното кралство да изпадне поне в лека рецесия”, допълва той.

Икономистите, анкетирани от Reuters през миналия месец, прогнозираха 60% шанс за рецесия след референдума.

Националният институт за икономически и социални изследвания заяви, че не очаква забавянето да е като това по време на финансовата криза, а според Markit има голяма доза несигурност за мащаба на свиването.

Налице е почти 100%-ов консенсус, че в четвъртък Марк Карни ще обяви понижение на лихвения процент с 25 базисни пункта до 0,25%. Анализаторите не са единодушни дали ще има разширение на програмата за количествени улеснения.

От Markit посочват, че е рано да се каже дали индексите ще останат толкова ниски както сега, но допълват, че увереността за икономиката през идната година сред компаниите в сектора на услугите е на най-ниското си ниво от февруари 2009.

PMI индексът в този сектор се понижава от 52,3 пункта през юни до 47,4 пункта през юли, каквито бяха и предварителни изчисления. Всяка стойност под 50 пункта говори за свиване.

Спадът между юни и юли е най-резкият, откакто са започнали изчисленията през 1998, а самата стойност е най-ниската от април 2009.

Последни новини
Още от Новини