Активността в британския сектор на услугите се свива с най-бърз темп от 2009

Markit отчита повишен риск от навлизане на британската икономика в рецесия

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Активността в сектора на услугите във Великобритания се свива с най-бърз темп за последните седем години, добавяйки по тази начин още един аргумент в полза на решението на Английската централна банка да предприеме разхлабване на паричната си политика, пише Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на частната компания Markit се понижава до 47,4 пункта през юли спрямо 52,3 пункта през юни, спадайки под границата от 50 пункта, която разделя свиване от експанзия в сектора. Индикаторът не е показвал толкова слаби стойности от март 2009 насам, когато Английската централна банка понижи основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво и стартира програмата си за количествени улеснения, за да подкрепи икономиката.

Проведените проучвания за доверието и бизнес активността във Великобритания от референдума през юни насам показват влошаване. От Markit коментират, че индексите за активността в сектора на услугите, производството и строителството сигнализират свиване на британската икономика с 0,4% през третото тримесечие.

„Твърде рано е да се каже дали данните от тези проучвания ще останат толкова слаби през следващите месеци, оставяйки значителна несигурност по отношение на степента на потенциален спад“, коментира Крис Уилямсън, главен икономист в Market за Лондон.

Последният доклад идва на фона на предупреждението на Националния институт за икономически и социални изследвания за забавяне на растежа на британската икономика, след като Brexit нанесе негативни последици върху инвестиционната активност и потреблението. От института очакват понижение на основната лихва до 0,1% от настоящите 0,5%.

Последни новини
Още от Новини