Притеснителни новини от имотния сектор в САЩ

Делът на собствениците на имоти е паднал до най-ниското си ниво от повече от 50 години

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Делът на собствениците на имоти в САЩ е паднал до най-ниското си ниво от повече от 50 години насам през второто тримесечие на 2016. Това показват данните на американското национално Бюро за преброяване на населението, цитирани от Investor.bg.

Изданието посочва, че статистиката е “ехото” от срива на жилищния пазар, предизвикано от финансовите препятствия пред купувачите и промяната на демографската картина в цялата страна.

По-голямата картина показва обаче, че все повече американци се осмеляват да сформират самостоятелно домакинство, макар и като наематели, а не като купувачи.

Делът на домакинствата в САЩ, които живеят в собствени имоти, намалява до малко под 63% към края на юни. Това е с 0,5 процентни пункта под равнището, отчетено през юни 2015, и с 0,6 процентни пункта по-малко спрямо първото тримесечие на тази година.

Това е най-ниският дял на собствениците на жилища от 1965 насам. 

Данните могат да се интерпретират по много начини, посочва изданието. Част от историята е катастрофалният колапс на жилищния пазар, който се отрази особено тежко на родените в периода 1965-1984.

По-младите американци трудно се справят с изплащането на студентските си дългове на фона на нарастващите наеми, покачващите се цени на жилищата и ограничените запаси от имоти, подходящи за купувачи на първи дом. Така делът на собствениците сред най-младите американци на пазара на имоти – от 18 до 35 години, намалява до рекордно ниските 34,1%.

При американците на възраст над 65 години делът на собствениците остава най-висок – почти 78%.

По-широката картина обаче показва доказателства за засилването на икономиката на страната. Секторът на наемите се стимулира от постоянния темп на нарастване на формирането на нови домакинства. Жилищата, обитавани от наематели, се увеличават с 967 хил. към края на второто тримесечие спрямо същия период година по-рано.

Ръстът при формирането на домакинствата предполага, че повече хора са достатъчно оптимистично настроени за придвижването им напред в икономическата стълбица. Това донякъде обяснява и спада на дела на собствениците, тъй като увеличението на групата на наемателите е по-силно.

Последни новини
Още от Новини