Колко струва опитът за преврат на турската икономика

Туризмът понесе големи загуби

Ферибот по Босфора. Истанбул. Снимка: Danielle Villasana/Bloomberg Ферибот по Босфора. Истанбул. Снимка: Danielle Villasana/Bloomberg

Заради опита за преврат на 15 юли турската икономика ще трябва да плати 300 млрд. турски лири или почти 90 млрд. евро. Изчисленията са към настоящия момент, но сметката може да нарасне. Това заяви турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфенкчи, цитиран от Hurriet.

По думите му последствията за туризма ще са големи на фона на трудния период, който той преживяваше заради тероризма и кризата с Русия. Министърът изрази очакване обаче, че и този сектор ще се съвземе през предстоящия период, пише Investor.bg

Тюфенкчи каза още, че финансовите пазари са "дали много добър урок" след преврата. "Ако превратът беше в друга страна, тези пазари нямаше да отворят цяла седмица. В Турция в петък имаше опит за преврат, а в понеделник банките, борсите, пазарите за стоки, търговските центрове бяха отворени. Лихвите не скочиха прекомерно. Борсата отбеляза само умерен спад. Няма нужда от ревизиране на данните за растежа и стойностите за износа", посочи той.

Туризмът остава сред най-засегнатите сектори. През първата половина на годината Турция е загубила 840 млн. долара заради спад в туристическия поток от Русия, съобщава междувременно РИА „Новости“, позовавайки се на данни на Асоциацията на туроператорите в Русия.

През миналата седмица асоциацията съобщи, че броят на руските туристи, почиващи в турските курорти, през първата половина на годината е с 87% по-малък - до 184 хил. души в сравнение с 1,5 млн. души през същия период на 2015 г.

През първата половина на година чартърните полети от Русия до Турция бяха забранени, като се извършваха само редовни полети. На руските туристически агенции беше забранено да продават екскурзии до Турция, а руснаците можеха да посетят страната единствено като „независими туристи“. 

„От спада в туристическия поток с 87% през тази година Турция е загубила 840 млн. долара . От началото на годината приходите от туризъм на страната са в размер на 9 млрд. долара в сравнение с 12,6 млрд. долара през същия период на миналата година“, съобщи Асоциацията.

Така приходите от туризъм през първите шест месеца от годината намаляват с 28,6%. Само през второто тримесечие приходите от туристи спадат с 35,6% до 5 млрд. долара, което е най-ниското ниво от 1999 г. насам, показват данните на турския статистически институт.

Според анализатори такъв рязък спад в приходите се дължи на влошената сигурност и огромния спад в руския туристически поток.

Според експерти в края на тази година загубите за туристическата индустрия в Турция ще бъдат за най-малко 5 млрд. долара, което ще отслаби БВП на страната с 0,5%. 

Последни новини
Още от Новини