Uber ce опълчва на Google Maps

Американският технологичен стартъп влага за целта 500 млн. долара

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Американският технологичен стартъп Uber Technologies Inc влага 500 млн. долара в разработването на собствен глобален картов проект. Директорите на Uber вече са разрешили инвестицията, пише Investor.bg. По този начин компанията иска да бъде по-независима от лидера на този пазар Google Maps по пътя към разработването на автономен автомобил.

Базираната в Сан Франциско компания е пуснала картографиращи автомобили на територията на САЩ и Мексико, които да събират данни и изображения. Uber пояснява, че скоро ще стартира подобна дейност и в други страни.

Първоначалният растеж на Uber се дължеше в голяма степен на предварително съществуващи хардуер и софтуер, като смартфоните и автомобилите. Тъй като компанията се стреми да си осигури дългосрочен растеж, тя е принудена да харчи повече средства за оригинални изследвания.

Компанията разшири своята дейност в повече от 60 страни и е осъществила над 2 млрд. пътувания в период, в който се намира под сериозен регулаторен натиск, включително и съдебни дела и дори криминални обвинения.

Чрез разработване на собствени карти Uber в крайна сметка би могла да намали зависимостта си от Google Maps, която в момента захранва приложението на Uber в по-голямата част от света.

Въпреки че Google е по-ранен инвеститор в Uber, двете компании обтегнаха отношенията си и в момента развиват конкурентни технологии за автономно движещи се коли.

През миналата година Uber назначи на работа един от водещите световни дигитални експерти по картографиране Браян МакГлендън, който по-рано е работил за Google Maps и е помогнал за създаването на Google Earth.

„Точните карти са в основата на нашата услуга и са гръбнакът на нашия бизнес", казва МакГлендън в изявление. „Продължаващата необходимост от надеждни карти, както и опитът на Uber, е причината ние да  удвоим  своите инвестиции в картографирането", допълва той.*

Едно от предимствата на собственото картографиране е по-голямата точност, например намиране на точното местоположение на главния вход на голяма офис сграда, а не странична врата, както често се случва в момента.

Тази точност е особено необходима за развиващите се страни, където Google Maps и адресите е възможно да не са толкова точни. Проблемът е толкова голям, че в много незападни страни водачите на Uber са склонни да се обадят на пътниците, за да ги попитат за местоположението им, преди да ги вземат.

Google от своя страна започна да увеличава таксите, които събира за използване на Google Maps. Това засилва опасенията дали скоро няма да последва по-сериозно увеличение на цените.

И докато Uber се подготвя да похарчи 500 млн. долара за своите картографски амбиции, това вложение следва по-ранни инвестиции в картовите услуги, които включват придобиването на колекция от снимки от Bing на Microsoft през миналия юни. През миналата година Uber придоби и deCarta, картографска компания, която разработи софтуера за навигиране на  GM  OnStar.

Последни новини
Още от Новини