Дълговите пазари в Европа в очакване на поредица от икономически данни

Прогнозите сочат влошаване на доверието в икономиката, индустрията и бизнес климата

Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg Снимка: Angel Navarrete/Bloomberg

Трейдърите на дълговите пазари в Европа очакват поредица от икономически данни през следващата седмица, които ще им дадат първите сигнали за състоянието на еврозоната след вота за Brexit, пише Bloomberg.

Те ще следят отблизо икономическите доклади, тъй като не намериха посока след липсата на действие от страна на ЕЦБ. Доходността по 10-годишните облигации на Германия се задържа около 0% през тази седмица. Първоначалното покачване до едномесечен връх след заседанието на централната банка беше изтрито, като по този начин 10-годишните германски облигации приключиха седмицата с лек спад.

Началото на следващата седмица ще бъде белязано от данните за бизнес доверието в Германия през юли. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, предвиждат влошаване. В петък ще бъде обявена годишната инфлация в еврозоната, като прогнозите сочат, че тя ще отчете вял ръст от 0,1% през този месец. Предвижда се също така влошаване на доверието в икономиката, индустрията и бизнес климата през юли. Според стратези това може да подтикне ЕЦБ да предприеме монетарни стимули по-скоро, което ще има позитивно отражение върху облигациите.

„Ако имаме доказателства, че несигурността около Brexit оказва негативно отражение върху икономиката на еврозоната, смятам, че очакванията за допълнителни действия от страна на ЕЦБ ще се засилят“, коментира Елия Латюга, стратег в  UniCredit SpA в Лондон за инструменти с фиксирана доходност. „Това може да подпомогне представянето на всички европейски държавни облигации“.

Доходността по германските 10-годишни бундове спадна с 0,04% тази седмица до -0,03% в края на търговската сесия в петък. Това е най-слабото ѝ движение от референдума във Великобритания насам.

 

 

 

Последни новини
Още от Новини