Германия: Връщането на смъртната присъда в Турция затваря вратата към ЕС

Това каза главният говорител на германския канцлер

Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Англа Меркел, канцлер на Германия. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германия предупреди Турция, че връщането на смъртното наказание след неуспешния опит за преврат срещу президента Ердоган ще сложи край на преговорите на страната за присъединяване към ЕС.

„Страна, в която важи смъртната присъда, не може бъде член на ЕС – въвеждането на смъртна присъда в Турция би означавала край на преговорите по присъединяване на страната (към ЕС б.р.)“, каза пред репортери днес, 18 юли, Щефан Сейберт, главен говорител на германския канцлер Ангела Меркел.

Поддръжниците на Ердоган възобновиха призивите за връщане на смъртното наказание. Макар и ЕС, САЩ и НАТО да се обявиха в подкрепа на турското правителство след неуспешния преврат, Меркел призова „върховенството на закона“ да бъде използвано при наказанието на заговорниците.

Главният говорител на Ангела Меркел каза, че Германия и останалите страни членки на ЕС имат ясна позиция и тя е категорично неприемане на смъртното наказание.

Как изглеждаше Истанбул ден след опита за преврат - снимки.

Последни новини
Още от Новини