Европа разполага с все по-малко газови хранилища

Това накара RWE и SSE да отпишат обекти за по 200 млн. долара

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

В продължение на десетилетия една от най-печелившите сфери на енергийната индустрия на Европа бяха огромнитe подземни резервоари, използвани за складиране на природен газ за милиарди долари. Търговците трупаха горивото там през лятото, за да го продават през зимата, когато потребителите на континента отопляват домовете си.

Търговията обаче вече не работи по същия начин, пише Investor.bg, позовавайки се на Bloomberg.

Докато става явно, че светът се изпълва с все повече природен газ, разликата между летните и зимните цени се стеснява, което прави бизнеса със съхранение много по-малко изгоден.

Това накара компаниите RWE и SSE да отпишат обекти за съхранение на газ за по около 200 млн. долара всяка през първото тримесечие. Други оператори от Statoil до Wingas казват, че може да излязат от индустрията, ако сривът продължи. Това може да се окаже проблем, тъй като при съхранението не става въпрос само за печалба от търговия – то предоставя и сигурност срещу внезапни ръстове в търсенето или неочаквани ограничения в доставките.

„Това е тревожна тенденция“, посочва Марко Алвера, главен изпълнителен директор на  най-голямата компания за газова инфраструктура в Европа Snam. „Ползите дадена страна да има резервоари са значителни“.

В по-голямата част от Европа основната икономическа обосновка на хранилищата не се е променила от поне 60 години. Обектите, които включват солни пещери, изчерпани газови полета и водоносни хоризонти, също служат като резерви в момент на дефицит.

Европа е изпитвала недостиг два пъти през последното десетилетие по време на спорове между Украйна и Русия – най-големия външен доставчик на Европейския съюз. Добивът от най-голямото газово поле в Европа Гронинген в Холандия също постоянно намалява.

Последни новини
Още от Новини