ЕС и Монако ще обменят банкова информация

Градът държава е сред няколкото финансови центъра с традиции в банковата тайна

Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg Снимка: Balint Porneczi/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) и Монако днес подписаха споразумение за обмен на информация за банкови клиенти, пише Investor.bg.

Монако е сред няколкото финансови центъра с традиции в банковата тайна, които се бавят да приемат изискванията за споделяне на информация за притежатели на банкови сметки. 

Тези страни бяха поставени под засилен натиск, след като битката срещу заобикалянето на данъчните закони се превърна в световен призив. Миналата година Швейцария, Лихтенщайн и Сан Марино сключиха подобни споразумения в ЕС, а Андора - през февруари тази година. 

Според условията на споразумението, подписано днес, от 2018 Монако автоматично ще предоставя имената, адресите, данъчните идентификационни номера и рожденните дати на европейски граждани със сметки в княжеството, както и друга финансова и счетоводна информация. 

ЕС ще предоставя същата информация за граждани на Монако. 

Споразумението отговаря на международните стандарти на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, които предвиждат годишен обмен на информация между правителствата за сметки на граждани и компании.

Последни новини
Още от Новини